Postimees 1996. aastal: Venemaa lubas tagastada Eesti presidendi ametiraha (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Päts
Konstantin Päts Foto: Internet

Venemaa kultuuriminister Jevgeni Sidorov teatas eile, et praegu Moskvas hoitav Eesti presidendi ametiraha tuleb Eestile tagastada.

«Kuna presidendi ametiraha kuulub Eestile, siis antakse see Eestile tagasi,» ütles Venemaa kultuuriminister Puškini muuseumis Antiik-Trooja aarete näituse avamisel.

Sidorov märkis näituse «Schliemanni kuld» avamisel pressikonverentsil, et Eesti presidendi ametiraha tagastamisel pole midagi ühist Teise maailmasõja ajal Saksamaalt välja veetud Schliemanni aarete tagastamisega.

Praegu hoitakse Eesti presidendi ametiraha Kremli relvapalatis. Ametiraha kandis esimesena alates 1936. aastast tollane riigivanem Konstantin Päts. Praegune president Lennart Meri pole kunagi oma ametiraha kandnud.

Eesti on ametitunnuse tagastamist alates 1991. aastast Venemaalt korduvalt taotlenud. Nõudmises tagastada presidendi ametitunnus lähtub Eesti seisukohast, et tegemist on riikliku ametitunnusega, mille ainus eksemplar asub võõrriigi valduses.

Eesti on Venemaale esitanud kõik nõutud dokumendid, mis tõestavad ametiraha kuulumist Eesti kunagisele presidendile Konstantin Pätsile.

16.4.1996

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles