Erik Tohvri: arvuti, teabur või teadar? (1)

Erik Tohvri
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Tohvri.
Erik Tohvri. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keegi vanasõnade parodeerija on avaldanud üsnagi sügavmõttelise postulaadi – kui häda ei ole, siis tuleb see välja mõelda. Kogu see üles kutsuv kirjatükk on ajendatud just sellest «hädast», mis äsjamöödunud emakeelepäeval jälle meenus.

Kuigi ümberringi kihab nii meie riik kui ka ligi pool maailma hoopiski suurematest ja tõelistest hädadest, kripeldab minul nende kõrval hingel üks süütu ja lihtne sõnake – arvuti –, mis mõistena üha vähem kattub selle riistapuu tegeliku otstarbega. Ajalooliselt on see nimetus mõistetav, masinarvutuse arendamine sai alguse ikkagi vajadusest suuri ja keerukaid arvutusi lihtsustada ja arvutamistöödel inimlikke eksimusi vältida, sellepärast sündis seadeldise nimetus verbist arvutama ja nii jäigi. Pakuti asenduseks välja ka eestikeelne tehissõna raal, mida laiemalt omaks võtta ei õnnestunud – ilmselt sellepärast, et sünnitas sedamaid uue tegusõna raalima, mis oli kahtlaselt sarnane traalimisega. Aga tänapäeval, kui arvuti on arenenud väikeseks, mugavaks kõiketeadjana asendamatuks kaaslaseks ja peamiselt interneti vahendajaks, vajaks ta hoopiski uut ja omadustele vastavat nime. Mugandatud laensõna inglise keelest, kompuuter, on meile liiga võõras ja kohmakas ega taha kuidagi eesti keelde sobituda. Soomlased läksid algusest peale oma teed – nende tietokone (tõlkes teadmismasin) on sisuliselt täpne, aga soomepäraselt kohmakas, tervelt neli silpi!

Miks siis arvuti ei sobi? Vastus on lihtne – see on liiga kindlatüveline ja seega ühemõtteline vaste selle imetarga ja multiotstarbelise aparaadi jaoks, mille ekraanile saavad nii väikelapsed huvitavaid mänge manada kui ka nende vanemad mis tahes teavet otsida kui ka toolilt tõusmata oma pangaarveid maksta, filme ja spordiülekandeid vaadata, kirju kirjutada ja vastu võtta, maakera mis tahes paigaga otseühenduses suhelda või mis tehes linna tänavatel visuaalselt ringi hulkuda… See on ülitark ja ülivajalik kompaktne seade, mis tänu internetile kõike teab, mille piiritut mälupanka järjest täiendatakse – ja vaid arvuti, mis sisuliselt on vaste kalkulaatorile…?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles