Mees pidevas rahahädas (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Illustratsioon:Andrus Peegel

Niikaua kui ma Oliver Kruuda tegemisi mäletan, on ta peaaegu alati olnud rahahädas. Endise magusa- ja viimased kümmekond aastat piimaärimehe kunagine eduka ärimehe kuvand on asendunud mehe omaga, kes jääb partneritele võlgu ning kelle ärid lähevad pankrotti.

Äriregistris on temaga seotud 18 äriühingut, millest viis on pankrotis, kolm likvideerimisel ja kahel lasub kustutamishoiatus. Kolm ettevõtet, mille ainuomanikuks on Tere ning ainsaks juhatuse liikmeks Kruuda, on asutatud äsja, neist kaks täpselt kuu aega tagasi. Kohus nõuab temalt maksupettuste eest 341 600 eurot.

Pea kaks aastakümmet on Kruuda tegemisi saatnud kohtuasjad ja skandaalid. Ajakirjanik Peeter Raidla pealkirjastas Kruudast kirjutatud raamatu «Eesti majanduse paha poiss».

Oliver Kruuda on vastuoluline isiksus. Kahtlemata on tema teene tosinkond aastat tagasi Tallinna külje alla Põrguväljale ehitatud Kalevi uus kommivabrik, mis ühe tippjuhi sõnul olevat olnud iga töösturi unistus.

Tema vaieldamatu teene on ka Tere kaubamärk, mis on üks tugevamaid, kui mitte kõige tugevam piimatööstuses. Kalev oli Eesti üks tuntumaid kaubamärke nii Kruuda ajal kui ka praegu.

Miks siis tugeval vundamendil seisvatel ettevõtetel nii halvasti on läinud? Ilmselt on tegu meie esimese laine ärimeestele iseloomuliku laia haardega ehk teisisõnu suutmatuse või tahtmatusega kontsentreeruda ühele tegevusalale. Teiseks iseloomustavad nii Kruudat kui ka paljusid teisi tolle aja ärimehi ostapbenderlikud äritavad.

Kui Kruuda juhtis Kalevit, siis tegeles ettevõte lisaks magusatootmisele ka kinnisvaraäriga ning tänu kinnisvaramüügile ettevõte üldse vee peal püsiski. Aktsiaanalüütik Mihkel Torim ütles täpselt kümme aastat tagasi Äripäevale, et Kalevit võib pidada kinnisvara arendavaks kommitootjaks.

Paljudele terenduski toona Kalevi pankrot või võimalik ülevõtmine. 2007. aasta sügisel otsustaski Kruuda müüa Kalevi ja selle toiduainetööstusega tegelevad tütarfirmad, Tere ning Kruudale kuuluva aktsiaseltsi Rubla kontrolli all oleva Meieri tuntud investeerimispankur Indrek Rahumaa investeerimisfondile Alta Capital.

Üsna kruudalikult toimus ka toonasest supertehingust teavitamine. Nimelt toimus samal päeval Paides Kalevi aktsionäride korraline üldkoosolek, kus esialgu olid päevakorras vaid triviaalsed punktid – majandusaruande kinnitamine, kasumi jaotamine ja audiitori kinnitamine.

Koosoleku käigus tegi aga koosoleku juhatajaks valitud advokaadibüroo Teder, Glikman & Partnerid vandeadvokaat Indrek Teder ettepaneku täiendada päevakorda punktidega, mis lubas Kalevi tütarfirmade võõrandamise ja ettevõtte aktsiate omamise. Paides kohal käinud käputäis aktsionäre võtsid otsuse ühehäälselt vastu ja Kruuda põrutas seejärel Tallinna pressikonverentsile, kus nad koos Rahumaaga tehingust ka avalikkust teavitasid.

Peagi kandis Rahumaa Kruudale üle kuus miljonit eurot, pärast mida oli lühike periood, mil Kruudal raha jagus, raha asus ta aga ka kiiresti põletama. Kõigepealt tegi ta Kalevi väikeaktsionäridele ülevõtmispakkumise, mille hind oli 70 protsenti aktsia hinnast kõrgem. Lisaks kulutas ta ülisuuri summasid, et üles ehitada oma meediaimpeerium Kalev Meedia, mis pidi tegema vaid positiivseid ja ühiskonda edasiviivaid lugusid.

Paraku tõmbas Rahumaa Kruudalt tooli alt, sest ei suutnud raha kokku saada ning suurtehing jäi ära.

Kruuda ei jäänud pikalt haavu lakkuma, vaid viis talle kuuluvad piimatööstusettevõtted ühe mütsi alla, milleks ongi praegune aktsiaselts Tere. Selleks võttis toonane Kalevi tütarettevõte Kalev Paide Tootmine Nordea pangalt ja DnB Nordilt (tänane DNB) hiigellaenu summas 45,6 miljonit eurot. Selle laenu refinantseerimine Kruudal nüüd ei õnnestunudki ning Eesti tuntuim piimatööstusettevõte läks neljapäeval saneerimisele. Tema meediaettevõte läks pankrotti juba aastaid tagasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles