Reinsalu: IRLi alkoholipoliitika pole muutunud

Urmas Reinsalu
, justiitsminister (IRL)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juhatuse ja volikogu liige, justiitsminister Urmas Reinsalu selgitab oma kommentaaris, et erakonna alkoholipoliitika pole muutunud.

Alkoholi liigtarbimise vastased meetmed on olnud IRLi prioriteet ega ole muutunud. Just IRLi eestvedamisel on valminud  alkoholipoliitika roheline raamat, mis määrab, mida riik peab tegema alkoholiga võitlemisel turunduse, müügi, aktsiiside tõstmise, noortetöö ja muude meetmete osas. Samad põhimõtted said kirjutatud koalitsioonileppesse IRLi algatusel. Mõned meetmed on ka juba kasutusel ning iga-aastane aktsiisitõus, mis on kindel alkoholi tarbimise vähendamise garantii, sai koalitsioonileppesse kirja. 

Sügisel esinesin riigikogu ees ja esitasin kümme ettepanekut parema õigusloome kohta. Minu esimene ettepank oli, et igale uuele seadusele peab eelnema väljatöötamise kavatsus. Kutsusin üles ka riigikogu komisjone hakkama arutama seaduste väljatöötamise kavatsusi. Seda poliitikat asusingi ellu viima. Täna on minult küsitud, et miks just see seadus oli esimene, mille puhul ma jätsin kooskõlastamata eelnõu. See ei ole nõnda. Pärast õigusloome mahu vähendamise kava kinnitamist olen võrreldes 2014 aastaga eelmisel poolaastal jätnud kooskõlastamata kaheksa korda enam eelnõusid ja kolm korda enam väljatöötamise kavatsusi. Kaheksa eelnõu puhul, mis jätsin kooskõlastamata, olid neli IRLi ministrite ja neli Reformierakonna ministrite valitsemisalast.

Alkoholi tarbimist tuleb vähendada. Kuid seda tuleb teha sisulise õigusliku regulatsiooniga, mis on ka põhiseaduspärane. See, et eelnõu vajab sisulist väljatöötamiskavatsust, ei ole õigustus õigusloome põhimõtetest loobumiseks,vaid probleem, mis tuleb lahendada. Mida kiiremini suudab  sotsiaalministeerium  esitada põhjendatud tegevuskava, seda kiiremini ja tõhusamalt saab alkoholi liigtarbimise vastases tegevuses astuda reaalseid samme.

Justiitsministeerium andis selge õigusliku hinnangu - vaja on läbimõeldud lahendusi, mitte kehvalt ette valmistatud seaduseelnõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles