Inga Höglund: vägikaikavedu europarlamendis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inga Höglund
Inga Höglund Foto: Peeter Langovits

Euroopa Liidu järgmise aasta eelarves ollakse europarlamendis küll põhimõtteliselt kokkuleppele jõutud, kuid probleem on edasistes eelarvetes. Nimelt on Lissaboni leppe kohaselt europarlamendil tulevikus suurem õigus liidu eelarve kujunemises kaasa rääkida, kuid osa riike, näiteks Suurbritannia, pole sellega nõus. Europarlament ei soostu aga eelarvet vastu võtma, enne kui tõrkuvad riigid oma järeleandmised europarlamendi suuremate volituste osas on teinud.


Eesti jaoks oleks see, et eelarve detsembris vastu võtmata jääb ja seda jaanuarist kuu kaupa arutama hakatakse, halb stsenaarium. Sellisel juhul toetused, näiteks põllumajandustoetused, viibivad ja need tuleb ajutiselt välja maksta omavahenditest, lootes, et toetusraha lõpuks kohale jõuab.

Lisaks on ELi eelarvesse praeguse seisuga kavandatud tõus 2,91 protsenti, mille saamata jäämisel jäävad kiratsema ka mitmed ELi ühised suurprojektid.

Ehkki tõenäoline on, et europarlamendi sõnaõiguse suurenemise osas kokkuleppele jõutakse, ei ole päris võimatu ka vastupidine stsenaarium. See aga arvatakse mõjuvat halvasti euroliidu arengule üldisemalt. Plaanitud toetuste, ka teadusprojektide rahastamise tõusust võib EL sel juhul suu puhtaks pühkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles