USA saadik Eestis: wiki-leke seab ohtu nõrgad

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikileaks.
Wikileaks. Foto: www.wikileaks.org.

USA suursaadik Eestis Michael C. Polt mõistis hukka Wikileaksi otsuse avalikustada USA kaitseministeeriumi arvutitest alla laaditud konfidentsiaalset infot, viidates, et nii seati ohtu mitmed parema maailma eest võitlejad.

«Samm, mis pidanuks ärritama suuri, võib seada ohtu väikesed,» kirjutab Polt homse Postimehe arvamusküljel.

«Me toetame igati ja tahame pidada ehedat debatti avaliku poliitika valuküsimuste üle. Ent dokumentide hooletu avaldamine ilma tagajärgedele mõtlemata ei ole kindlasti viis, kuidas sellist debatti alustada.»

Polti sõnul peavad diplomaadid pidama tõsiseid vestlusi oma kolleegidega ja olema seejuures kindlad, et sellised arutelud jäävad eraviisiliseks.

«Siiras dialoog nii valitsuste sees kui ka nende vahel on rahvusvaheliste suhete aluspõhimõte, ilma milleta ei saa me hoida alal rahu, julgeolekut ja rahvusvahelist stabiilsust,» kirjutab saadik.

«Ma olen kindel, et Eesti suursaadikud Ühendriikides ütleksid sedasama. Ka nende tegevus sõltub sellest, et nad saavad siiralt suhelda oma kolleegidega Washingtonis ning saata koju oma hinnanguid Ameerika juhtide, poliitika ja tegevuse kohta.»

Ta lisas, et heasoovlikud inimesed tõenäoliselt mõistavad, et diplomaatide sisekasutuseks mõeldud aruanded ei esinda valitsuse ametlikku välispoliitikat.

Pikemalt loe homsest Postimehest!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles