Hanna-Hulda Reinkort: Eesti kui põhjala riik

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanna-Hulda Reinkort
Hanna-Hulda Reinkort Foto: Erik Prozes

Leedust vaadatuna paistab Eesti lausa sotsiaaldemokraatliku heaoluriigina. Sel nädalal Vilniuses kinnitas seda ka otsekohese ütlemisega Eesti-Leedu kaubanduskoja juht Robert Juodka, kelle sõnul on eestlased end Baltimaade konkurentsis lõdvaks lasknud. «Eesti hakkas soomlasi kopeerima,» sõnas Juodka, väites, et oleme loorberitele puhkama jäänud ning hoolimata e-Eesti kuvandist on leedulaste IT-kompetents sisuliselt meist juba möödunud.

Arve vaadates tuleb tõdeda, et Leedu majanduskasv oli 2015. aasta kolmandas kvartalis protsendi jagu suurem kui Balti riikide aeglaseimaks muutunud Eestil. Seega, kas muretsemiseks on põhjust?

Fakte ritta ladudes näeme tõesti, et e-riigi juhtoina roll võib olla käest libisemas. Eestil on küll IT-riigi kõva maine, kuid paljud rahvusvahelised tippnimed, nagu Western Union ja Barclays, on otsustanud  rajada oma harukontorid just Leedusse. Odavam tööjõud ja rohkem «kõvasid erialasid» õppivaid üliõpilasi ehk laiem valik värbamisel on saanud suurkorporatsioonide jaoks kaalukeeleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles