Florian Hartleb: Merkeli loojang

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Florian Hartleb
Florian Hartleb Foto: Erakogu

Saksa politoloog Florian Hartleb ennustab oma arvamusloos Merkeli-aja lõppu.

Sakslaste äng on jälle tagasi. Nii võimas on olnud põgenikevoog, nii tugev enneolematu sisserännusurve. Angela Merkel, kelle New Yorgi ajakiri Time aasta inimeseks valis ja kes võib tähistada kümmet aastat kantsleriametis, tegutseb tuhmilt, nõrgalt, lausa nagu nokaudiseisundis. Õigupoolest tuleks öelda, et põgenikeproblemaatika on alates möödunud aastast enda alla matnud ühtviisi nii poliitika, riigivõimu kui ka majanduse. Võrdlused migranttööliste või Balkani sõjapõgenikega lihtsalt kahvatuvad selle kõrval.

Kantsleri tunderikas pöördumine «Me tuleme toime!» muutus pärast uusaastaöö skandaalseid sündmusi Kölni raudteejaama juures tühjaks fraasiks. Merkel suhtles mõnda aega ainult oma ametliku pressiesindaja vahendusel – nähtavasti alahindas ta kujunenud plahvatuslikku meeleolu. Ka uusaastakõnes apelleeris ta preestri kombel lootusele ja ühiskonna ühtekuuluvustundele. Viimane on ammu mõranenud.

Hetkel valitsevaks kerkinud tusameel pakub avaraid tegutsemisvõimalusi parempopulistidest peibutajatele, kes on paljudes Euroopa maades juba kindlalt ennast süsteemi sisse söönud. Lääne nõrkus ja ühtsuse puudumine paneb vohama vandenõuteooriad. Kommunismi kokkuvarisemise järel eeldati ju liberaalse demokraatia võidukäiku. 1990. aasta eufooria on kakskümmend viis aastat hiljem realismile selgelt alla jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles