PÄEVAINTERVJUU Tsahkna Lobjakasele: Nõus, Reformierakonna ja EKRE vahel ongi meie koht!

Marian Võsumets
, produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Postimehe stuudios IRL-i esimees Margus Tsahkna ja poliitikaanalüütik Ahto Lobjakas, kes heitis parteijuhile ette vildakaid arvutusi ja poliitikate puudumist.

«IRL pole mitte kuskile kadunud, oleme täna parlamendis, juhime Eesti riiki ja ajame Eesti asja,» vastas Tsahkna küsimusele erakonna comeback’ist ehk taastulemisest.

«Küll on põhjust rääkida 1992. aastal sõnastatud Isamaa programmist – Eesti on täna selle programmi nägu. Keele-, maksu- ja kodakondsuspoliitika, NATO liikmelisus – see pole end mitte ammendanud, vaid on valmis. Ainus, mis on tegemata on haldusreform ja selle me teeme selles valitsuses ära,» jätkas Tsahkna ning lisas, et «Isamaa 2.0» protsess on käima lükatud, mille eesmärk on uusi sihte püstitada. Eelmistel valimistel kaotatud hääli nimetas Tsahkna avalikkuse õigustatud ootuseks millelegi enamale.

Lobjakas nägi «Isamaa 2.0» protsessi märksa hägusamalt: «See on nagu paadist lahti lennanud puri, mis on lihtsalt tuule alla võtnud. Hakkasin mõtlema, kas kahe miljoni idee taga olid ka demograafid ja majandusteadlased ning ma millegipärast kahtlen, et neid seal oli.» Ta tõi välja, et selleks, et 50 aasta pärast eestlasi oleks ühe miljoni võrra rohkem, oleks juba järgmisel aastal vaja 22 000 lisasündi. «Kas me oleme valmis nii palju kolmanda lapse toetust ja emapalka välja maksma? See eeldab sünnituskoefitsendiks praeguse 1,5 asemel 4, mis on keskaegne või praeguse Süüria koefitsent.»

Tsahkna nimetas kahe miljoni elaniku ideed visiooniks ja toonitas, et ainult sündidega seda eesmärki pole plaanis täita. «On selge, et ainult sündidega me ei suuda seda täita. Küsimus pole ka selles, kas meid on täpselt kaks miljonit – kui 25 või 30 aasta pärast on meid 1,5 miljonit, siis on see väga hea tulemus.»

IRLi senist keelepoliitikat süüdistas Lobjakas formaalsuses ja 25 aasta pikkuses tegematajätmises. «Näiteks Valgas, väikeses Eesti linnas, tuleb vene gümnaasiumist pool lendu välja nii, et nad ei räägi sõnagi eesti keelt,» märkis ta. Tsahkna leidis seepeale, et kui oleks sajaprotsendiliselt suudetud ellu viia «Isamaa 1.0» programm, antaks lasteaedadest alates haridust eesti keeles.

Sisserändajatele Tsahkna nahavärvi kriteeriumiks ei seaks: «Ma olen aastaid muianud selle peale, kui hakatakse rääkima sellist põliseestlaste juttu verepõhisusest. Eesti inimeste veri on väga-väga segatud. Ning ma ei saa aru nahavärvi küsimusest – kui inimene peab end eestlaseks ja peab lugu meie kultuuriruumist, on see suurepärane.» Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) nimetas Tsahkna populstlikuks äärmuseks ning rõhutas, et Isamaa tee see ei ole.

Lisaks nõustus Tsahkna IRLi paigutamisega Ahto Lobjakase poolt EKRE ja Reformierakonna vahele ning toonitas, et seal ongi nende koht. «Peaasi, et teid ära ei sööda,» arvas Lobjakas.

Päevaintervjuu on täispikkuses järelvaadatav!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles