Ruth Alas: kas noored tõesti ei kõlba juhiks?

, EBSi juhtimisprofessor, teadusprorektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruth Alas
Ruth Alas Foto: Erakogu

EASi mullune juhtimisvaldkonna uuring 356 Eesti ettevõttes näitas, et 77 protsendis uuritud ettevõtetest ei olnud juhtkonnas ühtegi alla 35-aastast noort. Kui noored olid juhtkonnas, olid nad kõige sagedamini arendusjuhi ametikohal, sellele järgnesid finantsjuhi ja turundusjuhi ametikoht. Noori võis leida ka põhitegevuse, kas siis tootmise või teeninduse, juhi positsioonilt. Miks siis noori nii vähe juhtkondades on? Kas neid ei peeta tublideks töötajateks?

Vastustest EASi uuringu küsimusele, millistena noori organisatsioonis tajutakse, selgus, et noori peetakse nutikateks ja tarkadeks (3,86 viiepalliskaalal). Kõrgelt hinnatakse noorte iseseisvust tööülesannete täitmisel (3,64), kuid samal ajal ka samastumist organisatsiooniga (3,36). Seega ei ole tegemist inimestega, kes ei sooviks kuskile kuuluda.

Hinnang lojaalsusele oli küll pisut madalam (3,21), kuid lojaalsus on vastastikune ja see põlvkond ei ole ka saanud töötada organisatsioonides, kus pakutakse eluaegset tööhõivet. Rahvusvahelise uuringu Hogan Thought Leadership Yearbook 2014 andmetel kavatseb millenniumi-põlvkond töökohti vahetada senisest tihedamini: 91 protsenti kavatseb püsida ühel töökohal vähem kui kolm aastat. Noorte madalaimad näitajad olid rutiinitaluvus (2,95) ja hierarhia austamine (2,99).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles