Joosep Kaasik: vihakõne võtab Eestilt turvalisuse

, politseikolonel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Kaasik.
Joosep Kaasik. Foto: PPA

Kas anname vihale võimu ja võtame põgenikega seotud hirmude tõttu ise endalt riigi, kus on turvaline elada, kirjutab politsei- ja piirivalveameti arendusosakonna juhataja, politseikolonel Joosep Kaasik.

Politseinikuna usun, et sõnaga saab turvalisust luua. Samamoodi saab seda aga ka sõnaga lõhkuda. Internetis leviv sõim, mis pealiskaudsel hinnangul tundub ohutum ja vähem päris, toob varem või hiljem kaasa reaalse vägivalla luust ja lihast inimeste suhtes.

Euroopa rändekriisiga seotud arutelud põgenike vastu võtmise üle toimuvad kogu riigis ministrite kabinettidest saunalavadeni. Diskussioon on hea, kuid selle pahupooleks on nii-öelda vihakõne ja avalik vaen, mille levikuks ja juurdumiseks on täiesti uued võimalused andnud nüüdisaegne meedia. Pahameel ja võõraviha ei ole uued nähtused, kuid mitte kunagi ei ole kümnete tuhandete inimeste vaenugruppidesse liitmine olnud nii lihtne ning levitatav emotsioon nii toorelt kättesaadav ja taasesitatav kui Facebooki ajastul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles