Postimehe videolood: loomingulised otsingud

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Lensment
Jaanus Lensment Foto: Liis Treimann

Aivar Reinapi juhitud žürii valis aasta parimateks videolugudeks Jaanus Lensmenti ja Joosep Värgi reportaaži Keskerakonna kongressist ning Helen Mihelsoni, Sander Ilvesti, Risto Berendsoni jt uuriva videoloo mehest, kes lubas seksi eest eksamitulemust muuta. Lisaks Aivar Reinapile olid žüriis veel Erki Berends ja Olle Mirme Kanal 2st ning Andres Haabu Äripäevast.

Parim uudisvideo: Keskerakonna kongress. Autorid: Jaanus Lensment ja Joosep Värk

Hea uudisvideo komponendid on erakordsus, tähelepanuväärsed kaadrid, mõjuvad tsitaadid, meeleolu ja emotsioon. Kindlasti ka objektiivsus.

Keskerakonna kongressi reportaaž ei olnud kindlasti tavaline uudisvideo. See oli tavapärasest pikem. Postimehe tavalistest videolugudest eristus see selle poolest, et ajakirjanik ei olnud esiplaanil aktiivse osalisena näoga eetris. Samas oli kogu video pandud kokku loogiliselt ja objektiivselt ehk mõlema poole esindajad olid oma argumentidega sees ja loo autorid ei võtnud seisukohta. Lisaks jutustas lugu piltide ja kommentaaridega kogu pikal kongressil toimunust, olles oma eriliste kaadritega justkui dokumentaalfilm tuleviku tarbeks.

Usun, et selle videolõigu oleks hea meelega avaldanud ükskõik milline meie telekanal.

2. koha vääriliseks hindas žürii Helen Mihelsoni ja Jaanus Lensmenti videot Anna-Maria Galojani vanglast vabanemisest:

3. koha pälvis Mihkel Maripuu peapiiskop Urmas Viilma ametisse nimetamisest:

Parim olemusvideo: Mr X ehk mees, kes lubas seksi eest eksamitulemust muuta. Autorid: Helen Mihelson, Sander Ilvest, Risto Berendson, Nils Niitra, Kristjan Teedema, Erik Prozes.

See video oleks pidanud ehk olema uuriva ajakirjanduse žanris, mis loodetavasti järgmisel aastal luuakse, kui selliseid videoid rohkem tuleb. Tegemist oli pika ja põhjaliku uurimistööga, kus ajakirjanikud olid oma tegevuse ja selle videos esitamise võimalused põhjalikult läbi mõelnud. Tulemuseks oli olukord, kus ajakirjanduslik uurimistöö rullub lahti otse vaataja silme all – kuidas kahtlaste kavatsustega mees kohtub ajakirjanikuga ja varjatud mikrofoni abil õnnestub tema kavatsused vaatajani tuua. Loo kulminatsioonina hüppab ajakirjanik koos kaameraga välja ja paljastab kelmi otse teolt.

Muidugi oleks uurimise muutnud suurepäraseks asjaolu, kui kelm oleks ka eksamitulemusi saanud reaalselt muuta ehk oleks paljastatud auk süsteemis. Praegusel juhul oli tegemist lihtsalt kelmiga, kes lihtsameelseid oma jutuga voodisse meelitas. Igal juhul hea ajakirjanduslik leid ja uurimistöö.

2. koha said Verni Leivak ja Mihkel Maripuu loo eest, mis kes elab omas maailmas metsaonnis. Eeskätt hindas žürii leidu ja teatud videoplaane (näiteks kõnekas lõpuplaan).

3. kohale jõudis Nele-Mai Olupi ja Erik Prozese hoogne lugu, kuidas ajakirjanik esimest korda langevarjuga hüppas:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles