Karina Orlova: tuumasõda jääb ära ehk miks Putin ei vajuta kunagi tuumanuppu

Karina Orlova
, Vene opositsiooniline ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karina Orlova
Karina Orlova Foto: Erakogu

Pragu USAs elav Vene ajakirjanik Karina Orlova leiab, et Putini tugevaim külg on «kivinägu», mida ta maailma avalikkuse peal tuumanuiaga viibutades edukalt ära kasutab.

Värskes dokumentaalses «kassahitis» «Maailmakord» flirdib Vladimir Putin taas tuumarelvateemaga. «Venemaa pole kunagi viibutanud ega hakka viibutama tuumanuia,» räägib Putin ja... teeb seda kohe sealsamas - «Julgeoleku huvides jätkame tehnoloogia arendamist.» Ja teeb taas teineteist välistava avalduse: «Tahaks loota, et planeedil Maa ei leidu täna hullumeelset, kes söandaks tuumarelva kasutada.»

Vladimir Putin on alati kõik teinud, ja isegi näinud välja nõnda, et jääda võimalikult märkamatuks. Isegi intervjuu ajal rahvastikuloendajale eelistab ta diivaniga ühte sulada.

Kogu Vladimir Putini esitatud vastuolude tulvast tundubki vaid see viimane, hullumeelse kohta käiv avaldus ainsa tõepärasena, mis peegeldab tema seisukohta ses küsimuses.

Kõigis demokraatlikes riikides avaldab isiksuse roll poliitikale minimaalselt mõju, kuna poliitika tähendab seal institutsioone.

Kuna Venemaal on Vladimir Putin kõik institutsioonid hävitanud, ongi Vene poliitikast vaid tema üksi järele jäänud, ja nüüd keerleb kõik Vladimir Putini isiku ümber - mida ütles, mida mõtles, kas magas ikka oma uneaja täis, ujus ikka basseinis piisava kiirusega sajameetrise distantsi, mitu korda haigutas pressikonverentsil.

Seetõttu on väga oluline mõista, et oma isiksuse eripära tõttu ei vajuta ta eales tuumanupule.

Vladimir Putin. Foto: Scanpix
Vladimir Putin. Foto: Scanpix Foto: Sputnik / Scanpix

Vladimir Putin on alati olnud ettevaatlik ja täpne. Ja isegi tagasihoidlik. Suurte ambitsioonideta, ülbe enesekindluseta, suurejooneliste žestideta, riskantsete tegudeta. Alustades karjääri KGB madalaimalt astmelt, töötades seejärel eriliselt silmapaistmata Sobtšaki administratsioonis, täitis ta lõpuks Venemaa presidendi ametikoha. Ja ajal, mil inimesed «eelmisest elust» süüdistavad Putinit sageli ja palju korruptsioonis, sidemetes maffiaga ja nii edasi, pole keegi kunagi rääkinud tema ekstravagantsetest harjumustest või ebaharilikest kalduvustest.

Ei, see inimene pole kunagi purjus olekus lava peal tantsinud ega radikaalseid reforme läbi viinud. Vladimir Putin on alati kõik teinud, ja isegi näinud välja nõnda, et jääda võimalikult märkamatuks. Isegi intervjuu ajal rahvastikuloendajale eelistab ta diivaniga ühte sulada. Omades piiramatut ligipääsu rahale, ei kuluta Putin seda kullast pätsidele. Selle asemel paneb ta jalga silmapaistmatud hallid treeningpüksid (samas hinnaga 1300 dollarit).

Lisaks sellele demonstreerib Putin pidevalt oma haaratust tervislikest eluviisidest: ujub, teeb spordisaalis harjutusi, ei joo, ei suitseta ja ilmselt pühendab palju tähelepanu oma naha seisukorrale.

Mida võib sellise inimese kohta öelda? Minimaalselt seda, et ta hoolib väga oma füüsilisest eksistentsist. Putin plaanib ilmselgelt elada pika elu ja jääda nooreks. Ta mõtleb tulevikule, aga see, mida ta teeb täna, on kõik seotud tema isikliku homsega. Putin ei esita elule väljakutseid ega ela igat päeva nii, nagu oleks see viimane. Tundub, et ta ei armasta elu ennast, vaid ennast temas. Tõeline hedonist nimetaks seda vast põrguigavuseks. Pärismaailmas määratletaks sellist käitumist kui «väga ratsionaalset».

Mida võib veel sellise inimese kohta kosta? Ilmselt pole ta enesetapuks võimeline. Arvestades kõike eelmainitut.

Ja küsimus on - kas Vladimir Putin, kes on väga ratsionaalne inimene, võib mitte aduda, et tuumarelva kasutamine tapab lõppude lõpuks äärmiselt tõenäoliselt ka tema enda? Väheusutav. Ent kui ta seda mõistab, tähendaks see, et oma isikuomadustelt on ta enesetapuks võimeline.

Vladimir Putin. Foto: Scanpix
Vladimir Putin. Foto: Scanpix Foto: THIERRY ROGE/REUTERS

Ent Putin lihtsalt pole see inimene - ta pole mängur, ta ei riski, pannes kogu panust ühele kaardile; riskides ei tõuse tal adrenaliinitase veres; ta pole valmis surmaga mängima. Vladimir Putin pole üldse see, kes tunneks salajast rahuldust, kui elu esitab talle väljakutseid. Rahuldust pakub talle vaid igavene stabiilsus.

Olemata loomult mängur, evib Putin ühte vaieldamatut annet, mis võiks talle hasartmängudes miljoneid sisse tuua - poker face`i, mida eesti keelde tõlgitakse kui «kivinägu», ent mis samal ajal tähendab oskust enneolematult bluffida - omades käes kõige nirumaid kaarte. Ja seda talenti kasutabki Vladimir Vladimirovitš edukalt maailma avalikkuse peal - tuumanuiaga viibutades. Ja kui palju on veel opositsioonitegelasi, kes mitte vähem edukalt teda selles aitavad!

Maailmas on kujunenud hämmastav tasakaal. Evides ühes võitlusvõimetu armee, tänapäevaste ja täiuslike relvade ja rahata lakkamatut soovi tulistada, pommitada ning midagi vallutada, evib Vladimir Putin tuumapommi, mida kasutada pole tal mingit soovi ega psühholoogilist valmisolekut.

Ja kui ta väljendab lootust, et täna ei leidu planeedil inimest, kes söandaks tuumarelva kasutada, tuleks seda sõnumit lugeda sõna-sõnalt - Vladmir Putin pole absoluutselt valmis surema.

Tõlkinud: Teet Korsten

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles