Juhtkiri: üks oodatud pööripäev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Tali taeva ei jää ning jõulud ei lähe kellestki mööda, suhtugu me siis sellesse aega pühalikult, kommertslikult, rõõmsalt, nukralt või ükskõikselt.

Maailmakuulsast blogist «Humans of New York» inspireeritud veebipäevik «Eesti inimesed jõuludest ja ootusest», mida Postimehe portaalis on kuu aja jooksul usinalt täitnud Tallinna Ülikooli kommunikatsiooni ja ajakirjanduse ning Balti Filmi- ja Meediakooli tudengid, annab ülevaate erineva taustaga Eesti inimeste hinnangutest, tegemistest ja mõtetest just nüüd, detsembris 2015. Poliitilises retoorikas kurikuulsaks saanud tabelarvutusprogrammi – Exceli – ridadega pole siin midagi analüüsida. Seda tuleb lihtsalt lugeda – avanev pilt on kirev nagu elu ise.

«Jõulud on vaikne aeg pere keskel, stressivaba periood koos maitsva toidu ja traditsioonidega.» (Johanna); «Jõuludeks valmistuvad lapsed, mina lähen neile lihtsalt külla.» (Benjamin); «Enne jõululauda käime kirikus, see on vabatahtlik, aga kindlasti tuleb käia surnuaias ja lahkunud lähedastele küünlad süüdata.» (Lily); «Vahel mängime ka ühiselt mänge ja kutsume sõbrad külla. See on nii tore!» (Kristina)

«Jõulud ei ole minu jaoks eriti tähtsad. Nagu ei ole ka sünnipäev või vana-aastaõhtu. Tavaline päev...» (Meliina); «Jõule ootame juba väga, et saaks lähedastega rohkem koos olla.» (Kristi ja Marianna); «Jõuluasjade varajane müük on natuke tüütu. Kui pühad päriselt käes, on meeleolu juba justkui häiritud.» (Kaja); «Minul tekitab jõulutunnet muusika!» (Gerli); «Kingitused! Ma olen vana, aga tarvitan ikka kreeme ja prantsuse lõhnu – lapsed kingivad. Kõiki teisi asju mul on, aga just parfüümi tahaks...» (Valentina)

«Oma kallitele tuleb teistmoodi tähelepanu pöörata, õnne ei saa osta.» (Björn); «Tuleb jõuluvana, kes toob mulle kingituse... Aga mina ootan issit rohkem! Issi on meremees, ta sõidab laevaga ja lubas, et tuleb jõuluks koju.» (kolmeaastane tüdruk)

«Meie peres ei peeta kingitusi eriti oluliseks, kõige tähtsam on perega koos olemine.» (Kersti); «Kui tulevad mustad jõulud, tuuakse kuusk ikka tuppa ning õige tunne tekitatakse kas või kunstlikult!» (Leili); «Jõulutunne tekib mul 24. detsembril, mitte varem. Enne jõule olen tavaliselt hõivatud.» (Stella); «Tähtis on uskuda, jumalasse uskuda. Kui oled usklik, oleks justkui iga päev jõulud.» (Aime); «Jõulud peaks jääma positiivseks pühaks, olenemata sellest, et kogu aeg kaagutatakse, et need on jube hirmsad ja ostma peab kole palju. Aga see on ju enda teha, kuidas neid tähistad.» (Anni)

Jah, jõulutavad ja -kombed võivad olla äärmusteni erinevad, kingitus võib olla materiaalne või mitte. Aga juba homsest hakkavad päevad pikemaks minema. Minutihaaval. Sellele on jõuludega seoses alati ja igaühel hea mõelda. Selles on uus lootus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles