Õpetajate Lehes sel reedel: lastele kirjutamise nipid, haridusaasta kokkuvõte, tasuta haridusest

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht 18.12.2015
Õpetajate Leht 18.12.2015 Foto: ÕL

Õpetajate Leht 18. detsembril:

Annelinna gümnaasium ehitas piparkoogi-Tartu

Tartu Annelinna gümnaasiumis on veerandi kahel viimasel nädalal hõljunud piparkoogilõhn. Kodundusklassi ahju läks 15 kilo tainast ja tuli välja sadu detaile, millest ehitati Tartu südalinna tähtsaimad majad, aga ka «Suudlevate tudengite» purskkaev.

Sündmusterohke haridusaasta 2015

Eesti haridusaasta arvudes. Mida oli Eestil lõppevast aastast õppida? Sellel teemal saavad sõna president, haridus- ja teadusminister, õiguskantsler ja õppeasutuste juhid.

Millist kooli me tahame?

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi hinnangul pole tasuta haridus häbiasi. Võrdsed võimalused hariduses on tema sõnul Eesti riigi suur edulugu ja prioriteet.

Null pagulast!

«Valitsus läbis pagulasküsimusega tegelemisel kõigepealt probleemi eitamise, siis heroilise võitluse ja lõpuks välisjõule allaandmise faasi,» kirjutab Kaarel Tarand.

Tarmo Valgepea: «Tahame sulatada klaasseina rahvuste vahelt»

Sügisel avatud Jõhvi riigigümnaasiumi tulnud vene noortest pole enamik suuteline nõutud 60% aineid eesti keeles koos eestlastega läbima. «Kui minu kõrgushüppe tulemus on 2.20 ja Ivanil 2.05, aga trennis pannakse latt minu järgi, saan mina edasi areneda, kuid tema lööb kogu aeg peaga vastu latti. Kui kaua ta siis vastu peab? Millalgi lööb käega,» ütleb gümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea, kunagine Eesti kõrgushüppe rekordi omanik.

Võrumaa laste jõulusoovid täitusid

«Laste käest küsiti, mida nad jõuluvanalt kõige rohkem kingituseks ootavad. Laste soovid ja vanused pandi kirja ning need läksid üles Võrumaa Saagu Valguse keskuse Facebooki lehele, kust inimesed said valida, kellele kingituse teevad. Kõik lapsed leidsid endale kõigest nädalaga heategija, kes nende soovid täitis,» rõõmustab keskuse eestvedaja Piret Haljend. Tänu vabatahtlike korraldatud kampaaniale said jõulukingi 360 last, kes muidu oleksid pühade ajal võinud kingipakita jääda.

Naeratus väikese murekortsuga

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond tähistas tänavu 15. sünnipäeva. Tegutsemisaja jooksul on fond kogunud miljoneid eurosid annetusi ning aidanud tuhandeid lapsi üle Eesti. Fondi tegevjuhi Sandra Liivi meelest on Eesti inimene väga lahke annetaja, aga tahab teada, kuhu ja milleks tema raha konkreetselt kasutatakse: «Tema annetuse taga on kaalutletud otsus. Eestlane on skeptilise loomuga, aga kui tema süda on kord võidetud, siis ta jääbki hoolima.»

Üks aasta, kaks tüviteksti

Aastast 1215 pärineb kaks eestluse tüviteksti – üks sõnastati maailma ühes, teine teises otsas; üks eesti, teine ladina keeles, kirjutab Karl Kello. Saarlastele kuulub teadaolevalt esimene kirjasõnas jäädvustamist leidnud lause eesti keeles «Laula, laula, pappi!» ja Rooma paavstile ütelus: «Nagu Poja maad, nõnda püüame ka Ema maad alati oma isaliku hoolitsemise innuga edendada.»

Jõuluvanale on tantsitud nii kaerajaani, tibutantsu kui ka nabatantsu

Millised jõulukombed jõuluvanale närvidele käivad? Kumba filmi eelistaks ta jõulude ajal telekast vaadata – «Üksinda kodus» või «Visa hing»?

Religiooniõpetus

Väärtuskasvatus vs voorusepõhine kasvatus: Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan tõdeb, et ei ole väärtusi, kui ei ole voorusi. Usundiõpetusest Eesti koolis kirjutavad TÜ religioonipedagoogika dotsent Olga Schihalejev, Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Toomas Jürgenstein ja HTG abiturient Ilmar Uduste. EELK piiskop Tiit Salumäe meenutab oma lapsepõlve jõulusid.

Johannes Käisi aasta

Tänavu möödub 130 aastat Johannes Käisi sünnist ja 25 aastat temanimelise seltsi asutamisest. Sel puhul on Käisi seltsi liikmed kirjutanud mitmeid tekste, millest üks osa on täna lehes, teine ilmub aga Johannes Käisi seltsi kodulehel https://johanneskais.wordpress.com/.

Lugemismulje

Toomas Paul kirjutab Briti filosoofi Adrian William Moore’i teosest «Lõpmatus» ja Toivo Tootsen Vello Salo raamatust «Siin Vatikani raadio».

Paikuse põhikool 25

18. detsembril tähistab Paikuse põhikool 25. sünnipäeva. Tegemist on Pärnu maakonna noorima, kuid suurima kooliga. Põhikoolide arvestuses on ta oma 484 õpilasega suurim maakool Eestis.

Andrus Kivirähk: «Lastele kirjutamiseks on oma nipid»

Kirjanik Andrus Kivirähk, kelle Eesti Päevaleht valis jõulude eel aasta mõjukaimaks kultuuriinimeseks, on kindel, et lapsena loetud raamatutel on inimese kujunemisele suur mõju. Intervjuus kõnelemegi temaga peamiselt lastekirjandusest, lastest ja temast endast.

Igor Tõnu Tassi imepärane elu Tartu kunstikoolis

Igor Tõnu Tass on Tartu kunstikoolis kohal hommikul enne teisi ja tervitab saabujaid rõõmsalt. Ta tutvub esimesena sisseastujate portfooliotega, pressib end sisse klassiustest ja on alati kohal koosolekutel. Aga talle meeldib ka keset päeva uinakuid teha, tarida tuppa püütud hiiri ja jätta toolidele karvu – nagu ikka kõutsidele.

Järgmine Õpetajate Leht ilmub pärast koolivaheaega, 15. jaanuaril 2016.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles