Juhtkiri: usaldus kõigub, valitsus püsib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kolmikliidu ühises supitirinas avastatakse neil päevil uusi pragusid, mille tekitamise osas üksteisele näpuga näidatakse, kuid pott püsib koos, sest teist sama sobivat anumat majapidamises lihtsalt ei leidu. Kuid ühine leemekulbi liigutamine lähemas tulevikus jätkub. Nii võiks piltlikustada valitsuskoalitsiooni seisu olukorras, mida on juba jälle nimetatud usalduskriisiks.

Sotsiaaldemokraatide ja IRLi vastastikust särinat nägime suve lõpus, kui vastne esisots Jevgeni Ossinovski asetas koalitsioonis toetajatele antud lubadust täites võimuliidus jätkamise kaalukausile. Reformierakonna ja sotside omavaheline käärimine jõudis valitsusse seoses Tallinna Sadama korruptsiooniasjaga, Kristen Michaliga avalikult tülitsenud Urve Palo lahkus valitsuskabinetist.

Nüüd veetakse vägikaigast Euroopa Kontrollikoja liikme määramise ümber. Sotsid teatasid eile, et Juhan Partsi kandidatuuri nad ei toeta. IRLi soovi Parts sellesse ametisse suruda võib erakonna vaatevinklist mõista. Lääne-Euroopa riikides suunatakse «Euroopasse» poliitikud, kel aktiivses sisepoliitikas pole enam suurt midagi pakkuda. Eestis vaadatakse aga kõrgepalgalist (meie mõistes isegi hiigelpalgalist) ja kenade pagunitega ametit kui potentsiaalset «tarka häält kuskilt kõrgelt», mida sobival hetkel saab ära kasutada.

Asjaolu, et Parts on poliitik, pealegi tipp-poliitik, pole praegusel juhul määrav. Poliitikast on ennegi vastusrikastele kohtadele mindud. Eesti Panga president, riigikohtu esimees, Eleringi juht.

Valitsuskriisiks ei paisu usalduskriis ikka sellesama sundabielu pärast Stenbockis, mille paneb paika riigikogu praegune kohtade jaotus.

Kuid Partsil on majandusministri-päevist seljakotis üsna vastuoluline taak esmajoones Estonian Airi riigiabi, aga ka Tallinna Sadama näol. Olgugi tegemist endise peaministri ja riigikontrolöriga ning tema pädevuses pole kahtlust, ei paista pilt kuigi ilus. Ning poliitilised oponendid on mänginud tugevasti sellele kaardile.

Muster kordub. Pärast mõningast vastastikust paugutamist välkmeedias (eile pidas IRLi juht Margus Tsahkna Jevgeni Ossinovskiga sõnasõda ka valitsuse pressikonverentsil), hakatakse otsima kompromissi. «Tuleb saavutada ühine arusaam sellest kultuurist, kuidas erimeelsusi omavahel lahendatakse,» ütles IRLi kuuluv justiitsminister Urmas Reinsalu BNSile. Peaminister noomib ja lubab klaarida. Partsi šansid paistavad olevat nullilähedased, sotsid peavad rahulduma punktivõiduga. Tõtt-öelda poleks selles seisus üllatav, kui Reformierakond sogasest veest enda jaoks priskeima kala välja tõmbab.

Valitsuskriisiks ei paisu usalduskriis ikka sellesama sundabielu pärast Stenbockis, mille paneb paika riigikogu praegune kohtade jaotus. Usaldus kõigub, aga valitsus püsib. Ajakirjanikelt juba sündides Kõhklusliidu nime saanud kooslus jätkab senisel moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles