Pärast rünnakut: headus ja terve mõistus pole kuhugi kadunud

Liisa Tagel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed ühe rünnakupaiga La Belle Equipe'i kohviku juures.
Inimesed ühe rünnakupaiga La Belle Equipe'i kohviku juures. Foto: SCANPIX

Terrorirünnak, kus hukub 128 inimest ja veel paljud saavad vigastada, näitab inimkonna kõige halvemaid külgi, ent keset hirmu ja õudust kerkib ka sellist, mis meenutab, et headus ja terve mõistus ei kao maailmast selle pärast veel ära.

Pariislased pakkusid öösel tänavatele jäänutele varjupaika:

Rünnak leidis aset reede õhtul, mil paljud inimesed lootsid ilmselgelt baarides ja restoranides lõõgastuda. Politsei palus turvalisuse huvides muidugi kõigil koju minna, ent paljude jaoks ei olnud see tol hetkel kuigi lihtsalt täidetav käsk. Pariislased pakkusid sotsiaalmeedia vahendusel varjupaika neile, kes ulualust vajasid. Märksõna #PorteOuverte (avatud uks), kasutati öö jooksul Prantsusmaal üle 480 000 korra.

Postitati näiteks: «Kui keegi on jäänud tänavale, saan kahele või kolmele pakkuda ulualust Rue des Martyrs’il»,«Meie diivanile Maraicheris mahub alati kaks-kolm inimest».

Taksojuhid viisid inimesi tasuta koju:

Pariisi taksojuhid lülitasid eile öösel oma taksomeetrid välja ja aitasid hirmunud inimestel turvaliselt koju jõuda.

Ameeriklased pakuvad ulualust prantslastele, kes terrorirünnaku tõttu koju minna ei saa:

Ameeriklased kasutavad märksõna #StrandedInUS, et pakkuda abi prantslastele, kes lennuliikluse katkestuste tõttu on jäänud USAsse kinni.

Sajad inimesed annetasid täna Pariisi haiglates verd, et aidata rünnakutes vigastatuid: 

Meenutus, et islami ja terrorismi vahele ei saa tõmmata võrdusmärki:

Sunni moslemite maailma ühe olulisima keskuse, Kairos asuva Al-Azhari ülikool ja mošee peaimaam Ahmed al-Tayyeb mõistis rünnakud üheselt hukka.

«Me mõistame selle jälestusväärse intsidendi hukka,» ütles ta Egiptuse televisioonis. «Maailmal on aeg ühineda võitluses selle koletisega.»

Need teod on vastuolus kõigi religioossete põhimõtetega, rõhutas Tayyeb täna Luxoris äärmusliku mõtteviisiga võitlemisele keskendunud konverentsil.

Rünnakud on teiste seas hukka mõistnud ka peamiselt islamiusulised riigid nagu Iraak, Iraan, Maroko, Türgi, Egiptus, Saudi Araabia, Bahrein ja Kuveit.

Visuaalsed toetusavaldused:

Pariisis suleti paljude teiste avalike hoonete seas ka Eiffeli torn, mis tavaliselt õhtuhämaruses tuledes särab, nüüd aga pimedusse jäi. Paljudes teistes linnades säravad aga kaastunde märgiks sini-valge-punased tuled.

San Francisco raekoda. Foto: AFP/Scanpix
San Francisco raekoda. Foto: AFP/Scanpix Foto: STEPHEN LAM/REUTERS
Sidney ooperimaja. Foto: AFP/Scanpix
Sidney ooperimaja. Foto: AFP/Scanpix Foto: WILLIAM WEST/AFP

​​​​

Brandenburgi värav. Foto: AFP/Scanpix
Brandenburgi värav. Foto: AFP/Scanpix Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles