Martin Kala: see oli rünnak noore Pariisi pihta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Palvetage Pariisi eest,» ütleb lillekimp Prantsuse saatkonna ees Londonis.
«Palvetage Pariisi eest,» ütleb lillekimp Prantsuse saatkonna ees Londonis. Foto: Reuters/ScanPix

Pariisis elav Postimehe kolumnist Martin Kala nägi täna hommikul oma kodulähedases kohvikus märkimisväärselt vähem inimesi kui tavapäraselt.

Päris inimtühi see aga siiski polnud – mõned lehte lugevad vanemad inimesed seal istusid. Tavalisest tunduvalt vähem rahvast oli aga küll. «Tavaline laupäeva hommik Pariisis ju algab kohvi ja croissantiga,» rõhutas ta erinevust normaalse laupäevahommikuse sagina ja tänase vahel.

Kala sõnul valitseb tänavail õõvastunud õhkkond. «Inimesed vaatavad imelike pilkudega,» iseloomustas ta, täpsustades, et need pilgud pole mitte kahtlustavad, vaid peegeldavad šokki.

Veriste sündmuste ajal oli Kala parajasti restoranis töö-õhtusöögil rünnakulaine alla jäänud Ida-Pariisi piirkondadest mitte väga kaugel. Mingil hetkel, kui temani hakkas jõudma katkendlik info rünnakutest restoranide terrassidele, hakkas ka Kalal kõhe istuda ja einestada. Tema õnneks jäi söögikoht kodule lähedale ja ta sai jala koju.

Paljud baarid ja restoranid kutsusid oma terrassidel olnud inimesed sisse, sulgesid uksed, kustutasid tuled ja ootasid vaikselt. Kala oletab, et sellisel moel pidi oma reedeõhtut veetma tuhandeid inimesi.

Kui metroo suleti, oli paljudel raskusi koju saamisega. Tänavail oli näha paanikat. «Puudus turvatunne,» tunnistas ta. Inimesed jooksid metroopeatusest metroopeatusse ja avastasid, et nood on suletud.

«Politsei kihutas igale poole, aga jäi mulje, et nad ei tea isegi, kuhu minna ega suuda seda katta,» kirjeldas Kala. «Üsna apokalüptiline.»

Paanikat tekitas ka infopuudus. Et politsei ei võinud infot anda, tunglesid nutvad inimesed – näiteks vanemad, kelle lapsed olid läinud rünnaku alla sattunud klubisse – ajakirjanike ümber, lootuses, et nood võiksid rohkem infot nendega jagada.

«See oli rünnak noore Pariisi pihta,» iseloomustas Kala piirkondi, kus arvatavad islamistid tegutsesid. Postimehe kaasautori sõnul on tegu kvartalitega, kus rahvas aega veedab, tegu on ka väga elanike päritolu mõttes mitmekesiste piirkondadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles