Vladimir Sazonov: Venemaa salapärane gambiit Süürias

Vladimir Sazonov
, orientalist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: © GRAPHIC NEWS

Putini režiim vajab Süüriat ja Bashar al-Assadit nagu ustavat koera, kes haugub nende peale, kellele peremees osutab, kirjutab orientalist Vladimir Sazonov.

Viimasel ajal räägitakse palju Putini ja Kremli diplomaatia edust seoses Süüriaga. Näiteks kirjutab Edward Lucas: «Kreml on taaskehtestanud ennast asendamatu võimuna, millega lääs peab lävima – Venemaa tingimustel. Sellise teguviisi tunneks ära iga väljapressija. Esmalt loo probleem (või lase sel tekkida). Seejärel paku kindla hinna eest abi. Kasuta ähvardusi ja takistusi teiste lahenduste välistamiseks. Selle tulemusi on kõige selgemalt näha Süürias.» (BNSi kolumn postimees.ee-s 30.09)

Lucase argumentatsioonis võib näha teatud faktidel põhinevat loogikat, kuid siiski on selline arvamus Kremli edust võib-olla veel ennatlik. See, milliseid tulemusi Venemaa sekkumine Süüriasse endaga kaasa toob, pole kaugeltki selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles