Juhtkiri: korruptsioonikultuur

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Avalikkust vapustas eile viimasel ajal juba teine suur korruptsiooniskandaal. Riigile kuuluva AS Tallinna Sadama alles hoogu koguvale, tipp-poliitikuid, ettevõtjaid ja erakondi puudutavale altkäemaksujuhtumile lisandus Tallinna linnapeale, Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele esitatud kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Samas asjas esitati kahtlustus veel kuuele inimesele, suurettevõtjatele ja poliitikutele, keda kahtlustatakse altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises, andmises ja vahendamises.

Võim korrumpeerib, täielik võim korrumpeerib täielikult. Keskerakond on Tallinnas pikki aastaid ainuvõimu nautinud, mitmel korral on erakonna ja poliitilise reklaami rahastamist saatnud niinimetatud JOKK-skeemid. Seepärast leidus eile poliitikavaatlejaid ja arvamusliidreid, kelle meelest polnud selline raske kahtlustus üllatav. Igal juhul on kogu lugu äärmiselt kahetsusväärne. Juba kahtlustuse tasandil on niisugused ilmingud ülimalt negatiivsete tagajärgedega, sest löögi all ei ole vähem ega rohkem kui riigi ja pealinna maine nii rahvusvaheliselt kui ka kodanike silmis.

Riigi peaprokurör Lavly Perling rõhutas eile pressikonverentsil korduvalt, et õiguskaitseorganid peavad käesoleva menetluse juures silmas pidama erakordselt suurt avalikku huvi. Savisaar on riigi tasandil suurima opositsioonierakonna juht. Avalikku huvi arvestades peab menetlus olema võimalikult kiire ja selge, avalikkuse informeerimine täpne ning meediamüra kummutav.

Poliitiline korruptsioon on väga ühiskonnaohtlik. Ohtlik mitte vaid selle pärast, mida iga mõjuvõimuga kauplemise, altkäemaksu- või muu üksikjuhtum enesega kaasa toob, vaid seepärast, et ühiskonnas hakkab vähkkasvajana vohama nähtus, mida korruptsiooni vastu võitlev rahvusvaheline organisatsioon Transparency International on oma dokumentides nimetanud korruptsioonikultuuriks. Võime ühel hetkel leida end seisus, kus korruptiivne käitumine ongi norm.

Ühing Korruptsioonivaba Eesti on rõhutanud, et korruptsiooni vastu ei saa võidelda ainult seaduste abil, vaid oluline on kogu ühiskonna suhtumine korruptsiooniilmingutesse – tahe iga isiku tasandil probleemi lahendamiseks midagi ise ära teha. Kui Savisaar tahaks säästa Eesti riiki, Tallinna linna ja oma erakonda skandaalist, loobuks ta erakonna esimehe ja meeri ametikohtadest. Paraku hakkas juba eile kõlama osa keskerakondlaste suust tõlgendusi, nagu oleks tegemist poliitilise ärapanemisega. Selliste mõtlematute väljaütlemiste loopimisega kahjustatakse asjatult meie riiki ja ühiskonda, selmet väljendada muret või vähemalt vaikida.

Eesti on õigusriik, kus uurimistoimingud viiakse läbi vastavalt seadustele ning kui kahtlustus jõuab süüdistuse esitamiseni, mõistab õigust sõltumatu kohus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles