Narkootikumide kasutamine tuleks dekriminaliseerida (2)

Avo-Rein Tereping
, Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

See kõlab esmapilgul täiesti hullumeelse ettepanekuna. On ju uimastite tekitatud kahju ühiskonnale sedavõrd suur, muserdatud saatusega inimeste ja nende perekondade kannatused nii valusad, et parima lahendusena näib, kui õnnestuks narkootilised ained ja nende levitajad maamunalt sootuks kaotada. Ei mingit liberaalitsemist – mida rangem, seda tõhusam! Nõnda ongi aastakümnetepikkune võitlus uimastitega lähtunud totaalsest keelust ja nii kauba pakkujate, vedajate kui ka kasutajate karistamisest.

Paraku ei paista edu kusagil maailmas. Narkosõda on läbi kukkunud.

2011. aastal moodustas rühm maailma riigitegelasi, intellektuaale ja ärimehi Üleilmse Uimastipoliitika Komisjoni (Global Commission on Drug Policy). Sellesse kuuluvad näiteks endine Poola president Aleksander Kwaśniewski, endine Kreeka peaminister Georgios Papandreou, endine ÜRO peasekretär Kofi Annan, endine kõrge euroametnik Javier Solana, ärimees Richard Branson jt, kokku 23 tuntud inimest.

Olukorra analüüsi põhjal kutsub komisjon üles uimastipoliitikat muutma. Komisjoni 2011. aasta raportist saab lugeda: «Globaalne uimastisõda on läbi kukkunud, tekitades seejuures inimestele ja ühiskonnale laastavaid tagajärgi. … 40 aastat lähenesime probleemile nii, et kriminaliseerisime kogu uimastiahela (v.a tubakas ja alkohol): tootmise, transpordi, müügi ja kasutamise. Komisjoni liikmed jagavad üksmeelset arvamust, et see lähenemine ei toimi. /…/ Me vajame uut lähenemist, sest uimastid ohustavad endiselt inimeste tervist.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles