Aare Tark, Sten Andreas Ehrlich: Eesti riigiettevõtted on kriisis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Tark
Aare Tark Foto: arhiiv

Tallinna Sadama skandaal kahjustab tugevasti nii riigiettevõtete renomeed kui ka Eesti kui suhteliselt korruptsioonivaba riigi kuulsust, ent annab ka võimaluse riigiettevõtteid reformida, kirjutavad vandeadvokaat Aare Tark ja jurist Sten Andreas Ehrlich.

Eesti riigiettevõtted on kriisis. Uurimisasutused on esitanud tõsiseid kahtlustusi, mille järgi vohas Tallinna Sadamas korruptsioon. Meediaväljaannete andmetel kasutati suuri riigiettevõtteid ka parteide varjatud rahastamiseks. Lisaks on selgunud, et riigiettevõtted on tasunud hiigelsummasid välisnõustajatele, kes valiti hangeteta.

Ühelt poolt kahjustab skandaal tugevasti nii riigiettevõtete renomeed kui ka Eesti kui suhteliselt korruptsioonivaba riigi kuulsust, ent teisalt annab ka võimaluse riigiettevõtteid reformida. Meie hinnangul ei piisa üksnes juhtimisstruktuuri reformimisest. Riigiettevõtteid ei tohiks kohelda avalikke ülesandeid täitvate ministeeriumite allüksustena, vaid kasumi teenimisele suunatud äriühingutena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles