Tagasivaade: Neeme Järvi, BIS ja Joonase lähetamine

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rudolf Tobiase oratooriumi „Joonase lähetamine“ ettekanne Estonia Kontserdisaalis 1995.a
Rudolf Tobiase oratooriumi „Joonase lähetamine“ ettekanne Estonia Kontserdisaalis 1995.a Foto: Peeter Langovits

Estonia kontserdisaalis oli 1995. aastal jaanipäeva eel ERSO ees dirigeerimas Neeme Järvi, kes andis viimast lihvi Eduard Tubina muusikapäevade tipphetkeks, Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonase lähetamine» ebatavaliselt suure koosseisuga ettekandele. Peale heade solistide vajas teos ka võimast koori. Sel puhul loodud Oratooriumikoori täiendasid Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Poistekoor, kes lisasid külgrõdudele paigutatuna teosele huvitavaid kõlanüansse.

Tobiase oratoorium oli esimene taoline suurteos Eesti muusikaloos ja senini üks suurejoonelisemaid eesti heliloojate loodud helitöid. Esiettekanne toimus 1909. aastal helilooja dirigeerimisel Leipzigis. Nõukogude ajale polnud teos ideoloogiliselt sobiv ning alles vabanemistuuled avasid võimaluse seda tutvustada. Selleks tegi suure eeltöö Vardo Rumessen koos maestro Neeme Järviga. Ennustati erakordset kontserdielamust ning suure huvi tõttu sai publik osa ka oratooriumi peaproovist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles