Raigo Neudorf: majandus kasvab, töötus samuti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raigo Neudorf
Raigo Neudorf Foto: Toomas Huik/Postimees

Majandusprognoosidest koorub välja esmapilgul paradoksaalne olukord: ehkki majandus on hakanud kasvama, on sellest hoolimata näha ette tööpuuduse suurenemist.


Ometi ei ole selles lähemal vaatlusel midagi väga vastuolulist. Majandus kasvab selle mõjul, et meie eksportööridel läheb välisturgudel hästi. Suure tööpuuduse tingib aga töötus enamasti just lihtsamat tööd teinud töötajate hulgas, kellele enam rakendust pole.

Tööandjate poolt kostab samas, et ka lihttööliste palgaootused on liialt suured ning buumiaeg hellitas inimesed palkadega lihtsalt ära: praegu pole tööandjad enam valmis lihtsamate tööde eest keskmise palga lähedast tasu maksma.

Tõsi, ka nendelsamadel eksportööridel, kel välisturgudel hästi läheb, on vaja oskustöölisi. Veelgi enam, neid on pidevalt puudu ja nii tuleb töötajaid kohati lausa mujalt sisse tuua.

Siit koorubki põhiküsimus: kuidas viia töötute omadused kokku tööandjate vajadustega? See kuulub aga juba tööhõivepoliitika valda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles