Jüri Ratas: viis soovitust SDE ja IRLi uutele juhtidele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas.
Jüri Ratas. Foto: Riigikogu

SDE ja IRL peavad valitsuses jätkates kindlasti nõudma põhimõttelisi muudatusi ebaõnnestunud koalitsioonilepingus, kirjutab riigikogu aseesimees, Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas.

Olukord Eesti poliitmaastikul on viimastel kuudel olnud pidevas muutuses. Üpris kiiresti pärast riigikogu valimisi selgus, et taassündinud kolmikliit plaanib ulatuslikult tõsta kütuseaktsiise ning majutusteenuse käibemaksu. Kodanikuühenduste, ettevõtjate ja opositsiooni survel maksutõuse küll veidi vähendati, kuid tegemist on jätkuvalt valede ja lühinägelike otsustega, mis kahjustavad Eesti majanduskeskkonda.

Samal ajal on enamik positiivseid valimislubadusi unustatud või lisatud koalitsioonileppesse tundmatuseni kärbitud kujul. Kõik viimased arvamusuuringud näitavad, et rahvas on seetõttu Reformierakonna juhtimisel moodustatud valitsuses selgelt pettunud ning koalitsiooni toetus vabalanguses.

Väiksemad valitsusparteid ja nende liikmed on täna põhimõtteliste muutuste ootuses, sest hetkeolukord ei rõõmusta kedagi. Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhiks tõusnud Jevgeni Ossinovski ning IRLi nädalavahetusel valitud esimees Margus Tsahkna on lubanud uut poliitikat. Loodan, et nad omavad jõudu ja tahet erakonnasisesteks uuendusteks, kuid ennekõike vajalikeks muudatusteks riigitasandil. Seetõttu edastan SDE ja IRLi esimeestele mõned omapoolsed soovitused, mis kehtivad üldjoontes kõigile Eesti erakondadele. 

1) Võimulpüsimine ei tohi olla eesmärk omaette. Loomulikult on iga erakonna jaoks oluline valitsuskoalitsiooni kuulumine, kuid sellest märksa tähtsam on küsimus, mida ja kuidas soovitakse Eesti heaks ära teha. Ükski erakond ei tohiks iga hinna eest valitsusse trügida, kui see tähendab oma põhimõtete ja valimislubaduste kiiret unustamist.

Demokraatlik riigisüsteem eeldab selge maailmavaatega erakondi, kes lähtuvad oma tegevuses programmilistest seisukohtadest ja valijatele antud lubadustest. Viimastes valitsuskoalitsioonides ei õnnestunud SDE-l ega IRLil oma nägu säilitada ning tagajärjeks oli valijate hävitav hinnang riigikogu valimistel. Võitu sihtinud erakonnad said kahe peale vähem mandaate kui nende koalitsioonipartner üksinda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles