Henrik Roonemaa: tühja paagi tasu

Henrik Roonemaa
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Toomas Huik

Püha jumal, mul oli juba meelest läinud, et aastal 2015 kogutakse Eestis endiselt nn tühja kasseti tasu. See tähendab, et iga tühja audio- ja videokasseti, CD- ja DVD-tooriku, kassettmaki, VHS-maki ja salvestava DVD-mängija ning CD-kirjutaja müügist läheb teatav hulk raha Eesti Autorite Ühingule, kes selle siis oma liikmete vahel peaks laiali jagama. Seadme puhul on selleks kolm protsenti ja kasseti või tooriku puhul kaheksa protsenti hinnast.

Päris huvitav nimekiri, kas pole. Mõni ime, et eelmisel aastal ületasid maksu kogumise kulud tulusid ja kokku said autorid null eurot.

Nüüdseks on see tasu kaks korda ajale jalgu jäänud. Kümme aastat tagasi lõpetasid inimesed CD-toorikute kasutamise ja hakkasid muusikat MP3dena internetist alla laadima. Viimase mõne aastaga on nulli lähedale kukkunud ka MP3-mängijate müük.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles