Postimees 1859. aastal: aurolaew «lähhäb, et suits agga tagga».

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartust. Aurolaewa sõitminne Tarto ja Pihkwa wahhel möda Emma-jõgge ja Peipsi-järwe, peab nüüd märka jone peal ollema. Narva E.G. Gendti kontori aurolaew «Narowa» (Narva jõe nimmi) on jubba minnewa kuus nimmetatud linnade wahhel priskeste käimas olnud ja kolm nelli korda eddasi taggasi ärrakäinud.

Aurolaewadest ja wankridest wõime tõega üttelda: «lähhäb, et suits agga tagga.» Wäljasõitmiste päiwil, mingo ta Tartust ehk Pihkwast wälja, pannakse hommiko kello 6 massinad hüüdma ja se on Pihkwas just se tund, mil aurowankred Peterburgist tulles senna jõudwad. Kes reisiattest nüüd warsti Tarto pole tahhab tulla, sel polle muud tarwis, kui astko aurowankrest wälja ja tõttago aurolaewa peale, mis tedda warsti jälle eddasi wiib.

Worirahha peab Tarto ja Pihkwa vahhel 5 rubla innimesse pealt ollema; se on kül kallim, kui Ria aurolaewade peal, agga ikka hopis allam, kui muul wisil sedda wahhet reisida. Tartus peab aurolaewa asjo kaupmees E.F. Silski ja Pihkvas R. Kartau tallitama, kes sealsammas Novgorodi ulitsal Schütsi maia ellab.

Peaks mõnnel meie luggejattest ka se te jalge alla tullema, siis teadwad ommeti ilma paljo küssimisseta, kus ja kellega sellepärast kõnnelda on. Perno Postimees 03.06.1859

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles