Rein Taagepera: nahk ja keel

Rein Taagepera
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taagepera
Rein Taagepera Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kas immigrante on põhjust karta või hoopis oodata? Poliitikateadlane Rein Taagepera kirjutab, et tema California Ülikoolis oleku aja vältel on seal vahetunud valdav nahavärv, ent kultuuri on see muutnud hämmastavalt vähe.

Kui 45 aasta eest asusin õpetama California Ülikoolis, oli see valge ülikool. Valgenahksed professorid, sekretärid ja tudengid. Nüüd on nad tõmmud või pilusilmsed. Või mõlemat. Tumedad juuksed hästi sirged või hästi krässus. Valged moodustavad minu Irvine’i linnakus kõigest viiendiku tudengeist. Õppejõudude, eriti vanemate hulgas on valgeid rohkem. Mõnda aega.

Hea hulk tudengid on ladinaameerika päritolu. Hästi palju on Vietnamist – need, kelle pered 1970ndail kommunismi eest põgenesid. Hepitatakse, et UCI tähendavat mitte University of California, Irvine vaid hoopis UC Indochina. Ongi üle poole tudengeist ida-aasia päritolu. Mu praeguse parima doktorandi juured on Indias. Sama pilti näen oma linnajao ostukeskuses. Noored hiinlased ja vanad valged klientideks, mehhiklane teenindajaks. Või vastupidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles