Andrus Karnau: põlevkivi saab vabaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Riigikogu neli vana erakonda näitasid esmaspäeval üles harvanähtavat ühtsust ja andsid üle eelnõu, mis laseb põlevkivikaevandamise vabaks. 20 miljoni tonni piirang, mis on kehtinud juba seitse aastat, kaotab jõu ja ettevõtted võivad hakata kaevandama nii palju kui kulub.

Seaduseelnõu loogika on hästi nutikas, et mitte öelda rehepaplik. See ütleb, et kuna viimasel viiel aastal on ettevõtted kaevandanud vähem kui 20 miljonit tonni aastas, siis võiks nüüd lubada neil tagantjärele kaevandada kasutamata jäetud osa, kokku 24 miljonit tonni.

Oma loogika selles kahtlemata on. Põlevkivitööstus on olnud suhteliselt hooajaline, aastad pole vennad, vahel läheb vaja rohkem, vahel vähem. Ülijäigad piirangud pigem takistavad selle valdkonna ettevõtteid. Vabamad reeglid annavad ettevõtjale kindlust juurde.

20 miljoni tonni piirang ongi olnud pigem teoreetiline, sest sellele ligilähedastki kaevemahtu pole ettevõtjad saavutanud. Põhjus on lihtne: pole õlitööstusi ega ka põlevkivijaamu, kus sedavõrd suurt kogust töödelda. Praegusel kujul on piirang olnud ka väga kohmakas, sest 20 miljonit tonni on jagatud ettevõtete vahel. Kõige suurem tükk Eesti Energial, kõige väiksem Kunda tsemenditehasel. Vahepeale jäävad Alexela Kiviõli ja Viru Keemia Grupp. Õigupoolest esmaspäeval algatatud seaduse peamine põhjus ongi Viru Keemia Grupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles