Postimees 1934. aastal: sisserändajate keeld Berliinis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Berliinist, 17. mail. Teisipäeval võttis Saksa valitsus vastu seaduse tööturu reguleerimise kohta. See seadus näeb muu seas ette tööliste juurdevoolu keelu neisse piirkondadesse, kus valitseb eriti terav tööpuudus.

Nimetatud seaduse põhjal avaldati kolmapäeval töövõtjate juurdevoolu keeld riigi pealinna. Inimesi, kellel keelu avaldamise silmapilgul ei olnud alalist elukohta Berliinis, võib võtta teenistusse ja tööle ainult eriloal. Et mitte takistada kvalifitseeritud tööliste ja juhtivate ametnikkude valikut, maksab sisserändamise keeld ainult tööliste kohta, kelle palk ei tõuse üle 3100 saksa marga. Seadus osutus tarvilikuks sellepärast, et töötute arvu vähenemine suurlinnades ei vastanud nende linnade majanduslikule tähtsusele.

Kolmapäeval avati Berliini raekojas pidulikult «Goeringi kava» tööpuuduse vastu võitlemiseks Berliinis. Kava näeb ette 1) töötute sisserändamise takistamise Berliini, 2) suurejooneliste produktiivsete tööde algatamise ühes töövõimaluste loomisega kümnetele tuhandetele, 3) igasuguse nn mustatöö keelu, 4) naiste asendamine abiellunud meestega juhtudel, kus naised ei ole kõlbulik tööjõud ja 5) noorsoo tagasijuhtimine maale ja kodumajandusse. 18.05.2015

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles