President Toomas Hendrik Ilves: täna ei ole siin võitjaid ega kaotajaid

Toomas Hendrik Ilves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: RAIGO PAJULA/AFP

Eile õhtul Gdanskis Teise maailmasõja Euroopa lahingute lõppemise 70. aastapäeva mälestusüritusel ütles president Toomas Hendrik Ilves, et 1930. aastate valikud on sarnased nendega, millega täna silmitsi seisame.

Tänan teid, president Komorowski, kutse eest tulla Westerplattele mälestama Teise maailmasõja lõppu. Selle sõja lõppu, mille mõju pulseerib läbi ajaloo veel sajandeid. See nii sümbolirohke paik annab meile võimaluse mälestada nii neid, kes selles sõjas surid, kui ka meenutada nende saatust, kes jäid ellu. Eriti siinses maailmaosas. 8. mail 2015 ei ole siin võitjaid ega kaotajaid, on ainult ellujäänud ja nende lapsed ja lapselapsed. See on päev, mil austada kõiki, kes pidid tarbetult kannatama.

Kahe diktaatori salaleppega valla päästetud võigas vägivald hävitas riike, jättis rahvad oma riigita. Liitlaste miljonid ohvrid tõid sõja jalgu jäänutele vabaduse. Aga ainult osale. Teised elasid edasi orjuses, vahetusid kõigest isandad ja nende sümbolid. Totalitaarne võim püsis. Ida-Euroopa ike muutus, aga nad ei saanud vabaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles