PÄEVAINTERVJUU: Eesti abi ja šokeeriv tegelikkus Ukraina rindejoone lähistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Filmimees Vahur Laiapea kirjeldab videointervjuus oma äsjast reisi Ukraina kriisipiirkonda, kus jagati ka Eesti elanike toel ostetud humanitaarabi.

See käib nii, et Eesti organisatsioonid, näiteks konkreetsel juhul MTÜ Eesti Pagulasabi koguvad Eestis raha, ning saadavad selle edasi Ukraina partneritele, ked nad teavad ja usaldavad. Kohapeal partnerid ostavad vajaliku ja toimetavad selle kriisipiirkonda.

«Meie näiteks baseerusime Severodonetskis, mis on Luganskist umbes 50 km kaugusel. Sealt viiakse see abivajajateni päris rindejoone alla.»

Abivajajad saavad erinevaid toiduaineid, erinevaid medikamente, hügieenitarbeid, näiteks Pamperseid lastele.

Vaata Vahur Laiapea filmilõiku Ukrainast:

Laupäevases Postimehe arvamus- ja kultuurilisas AK ilmub Vahur Laiapea illustreeritud kirjeldus tema äsjastest kogemustest ja kohtumisest rindepiirkonna elanike ning vabatahtlike Ukraina võitlejatega. Artikkel «Ukraina fragmendid» algab aga kohtumisega vabatahtlikega, kes teevad ülimalt riskantset, kuid vajalikku ja humaanset tööd: koguvad lahingupaikadest inimjäänuseid, et need oleks võimalik lõpuks kalmistule matta.

«Me vestlesime pikalt, nad on kahjuks ilma igasuguse toeta Ukraina riigi poolt,» rääkis Laiapea. «Nad teevad oma rasket tööd erasponsorite abiga. Konkreetsed mehed, kellega mina vestlesin, on käinud praeguseks rindetsoonis neli korda, et korjata kokku seda, mida korjata on. Kõige keerulisem nende missiooni puhul on see, et nad ei kogu ainult Ukraina poole võitlejate, vaid ka separatistide jäänuseid. Viimased viiakse Donetski surnukuuri. Selle rindejoonest ülemineku ja tagasituleku kohta olid neil üpris karmid kirjeldused.»

Loe Vahur Laiapea põhjalikku artiklit Ukraina rindepiirkonnas valitsevast tegelikkusest laupäevasest Postimehe AKst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles