Aarne Leisalu: poliitik, ettevõtja ja investeering

, Ph.D., investorkonsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Leisalu
Aarne Leisalu Foto: Erakogu

Ettevõtluses on käibel mitmed põhitõed, millest siinkohal kaks: omaniku kapital on kalleim ja seda kasutatakse üldjuhul vaid nii palju, kui palju on vaja võõrkapitali ligimeelitamiseks; madalam investeering on ohutum üleinvesteerimisest (viimasega võib muutuvates turutingimustes kaasneda seisev ja mitterealiseeritav vara ehk nii kapitali- kui jooksevkulu, mis toodab lisandväärtuse asemel kahjumit).

Kooris kostab poliitikute, avaliku sektori ja ka majandusteadlaste riigi võlakirjade arutelust, et ei olevat sellist ideed, millesse investeerimiseks oleks otstarbekas võõrkapitali kaasata, see ajavat majandusmudeli vildakaks, olgem uhked tasakaalus minimaalse võõrkapitali osalusega eelarve üle ja praadigem edasi omakapitali ehk kõige kallima ressursi baasil … Ja ega selles põhimõttes polegi midagi taunitavat – valik on valik ja valija on sellist majandusideoloogiat kandvad poliitikud valinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles