Urmas Reinsalu: vähem parteilist lahmimist tagab edu riigikaitses

Urmas Reinsalu
, IRLi esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik / Postimees

IRL julgeolekupoliitiline liin on olnud kogu aeg üks: Eesti peab olema suuteline koos liitlastega oma vabadust kaitsma. Riigikaitse on meie ühine asi. Ma olen kategooriliselt vastu sellele, et me püüame Eesti kaitsmist üles ehitada solvangutele või möödunud panuse mahategemisele, et saada poliitilist punktivõitu.  Vastupidi – ühtsus ja otsustavus on meie tugevus.

Nendel valimistel on mul hea meel näha, et nii Reformierakond kui SDE on loobunud oma varasematest seisukohtadest riigikaitses ja asunud toetama IRLi liini. Selle eest ma tunnustan neid. Reformierakond ei julge avalikult kõneleda palgaarmeest, sest see tähendaks Eesti suuruses riigis sisuliselt iseseisva kaitsevõime lõppu. SDE on asunud toetama põhimõtet, mida varem peljati: kaitsekulude osakaal peab olema vähemalt kaks protsendi SKPst.

IRL ütleb täna selgelt: Eesti kaitsmist on arendatud hästi, kuid muutnud olukorras peame Eesti kaitsmisesse panustama rohkem.  Selleks tuleb kiiremas tempos ellu viia kümneaastases riigikaitse arengukavas ette nähtud sõjaliste võimete arendamine. See eeldab lisavahendeid. IRL on pakkunud erakondadele välja sõlmida erakondadeülene riigikaitse kokkulepe suuremaks panustamiseks riigikaitsesse. Ukraina sõda on kestnud juba aasta, kuid valitsus ei ole siiani veel jõudnud töötada uues julgeolekukeskkonnas välja uusi julgeolekupoliitika aluseid. See peab olema uue valitsuse üks kiiremaid ülesandeid.

Kaitseväe sõjalised võimed peavad olema täielikult välja arendatud. Paberil eksisteerivaid üksusi või poolikult relvastatud üksusi ei tohi olla. Peame välja arendama kaks brigaadi ning saama täieliku soomusmanöövervõime. Iseseisva kaitsevõime kiirema arendamise kõrval on tähtis liitlaste alaline sõjaline kohalolek Eestis ja meie regioonis. Mul hea meel, et aastatagune ilkumine minu ettepaneku üle Ühendriikide sõjalisest kohalolekust Eestis on asendunud mõistva suhtumisega.

Iseenesest naljakas on, et üks minu toonaseid suurimaid kriitikuid Ants Laaneots ütles 8. jaanuaril 2014 Postimehele minu üleskutset kommenteerides, et , «…USA vägede toomine Eestisse tekitaks väga suuri pingeid ja vastasseisu Venemaa ja NATO vahel ega tooks ka midagi head Eestile. Selles mõttes on paigutamine ilmselt ebasoovitav ja olen 99 protsenti kindel, et USA seda ka kunagi ei tee.»

Kindralid Laaneots ja Kert heidavad ette, et IRL programmis on valesti osutatud vajadusele tagada Eesti aktiivne osalus Suurbritannia juhitud seitsme riigi kiirreageerimisjõu töös. Siin lahmivad paraku süüdistajad. See jõud Suurbritannia juhtimisel on täiesti olemas (Joint Expeditionary Force ehk JEF).

Suurbritannia kaitseminister Hammond tegi Eestile osalemise ettepaneku 2012. aasta lõpul kui ta minu kutsel külastas Eestit ja ma võtsin Eesti riigi nimel selle pakkumise vastu. Läinud aastal sõlmiti ka leping. See üksus on iseseisvalt täiesti olemas. Ilmselt ajavad kindralid NRF koosseisus värskelt moodustatud superkiirregeerimisjõu JEF-ga sassi. Mis seal ikka, vahel juhtub. Rohkem koostööd ja vähem parteilist lahmimist tagab meie edu riigikaitses.

Urmas Reinsalu on IRL esimees, ta oli kaitseminister aastail 2012-2014

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles