Teaduspreemiad otsivad sähvatusi

Arko Olesk
, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere
Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere Foto: Tairo Lutter

Sel nädalal 25. korda välja antud Eesti riigi teaduspreemiad kipuvad pidevalt jääma kultuuri- ja spordipreemiate varju. Kuhu asetub Eesti teadus võrdluses nii teiste eluvaldkondade kui maailma teadusega, uuris Arko Olesk Teaduse Akadeemia presidendilt Tarmo Soomerelt.

Eesti Vabariigi teaduspreemiate loomise aktile kirjutas peaminister Edgar Savisaar alla täpselt aasta enne Eesti taasiseseisvumist. Millist ülesannet need preemiaid tänapäeva Eestis kannavad? Kas on tegu kogukondliku tunnustusega, mis on vääristatud riikliku preemia nimetusega, või kannavad nad ka laiemat sõnumit ühiskonnale?

Eks riiklikud kultuuri-, spordi- ja teaduspreemiad on kõik mõeldud selliste asjade tunnustamiseks, mis tegelikult ei ole mõõdetavad. Me ei tea iial, kas kangem inimene on kuulitõukaja või tõkkejooksja. Aga kuidagi tuleb välja valida need, kes on jätnud ühiskonnas viimaste aastate jooksul märgi. See on ka ju ühiskonnale ääretult oluline, et me oma parimaid tegijaid mingil moel tunnustame.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles