Tõnu Lehtsaar: jõuluks kibedusest välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Lehtsaar
Tõnu Lehtsaar Foto: Postimees.ee

Jõulud on kingituste tegemise ja saamise aeg. Ummistunud autoparklad, suurenenud käibed ja ruttavad inimesed on kinkimise kaasnähtused. Jõulusündmuse sisu – Jeesuse sünd kui Jumala kingitus inimkonnale – kaob sageli selle virvarri sisse ära. Olen mõelnud, et üks võimalusi jõuluaega pisutki isiklikumaks muuta on teha iseendale kingitus, kirjutab religiooni- ja suhtlemispsühholoog Tõnu Lehtsaar.

Olen enda ümber märganud väga palju kibestunud inimesi. Soovin, et kibestunud saaksid jõuluks kibedusest välja. Me võiksime seda nimetada jõulurahuks iseendaga. Mina olen seda meelt, et rahu inimeste vahel algab rahust inimeses endas. Selleks et teha rahu, on vaja kibedusest lahti saada.

Tavaliselt on kibestumisel mingi põhjus. Kibestutakse kellegi vastu millegi pärast. Kibestuda võidakse inimese, organisatsiooni või ka riigi vastu. Kibestumise põhjuseks võib olla solvang, alandamine, õiglustunde riivamine, usalduse kaotamine – kõik, mis meid sügavalt haavab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles