Jarmo Mäkelä: hull aasta läbi soomlase silmade

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Mida on Soomes mööduva hullu aasta jooksul välis- ja julgeolekupoliitika ning Venemaa kohta õpitud ning mida tegelikult tuleks õppida, kirjutab ajakirjanik Jarmo Mäkelä.

Kõigest ühe aasta jooksul toimunud muutustest on Soomes tehtud järeldus, et meie julgeolekupoliitiline keskkond on kindel ja meid ei ohusta miski.

Mida siis õigupoolest oleks Soome pidanud õppima selle hullumeelse aasta sündmustest? Ukraina kriis on paljastanud kaks asja. Esiteks on osutunud fiktsiooniks meie usk, et tunneme Soomes Venemaad ja mõistame selle tegevust paremini kui teised.

Teiseks on paljastunud, et pole olemas Soome ja Venemaa erisuhteid, mida me oleme kujutlenud olemas olevat. Me usume, et kuna oleme olnud idanaabri head ja usaldusväärsed sõbrad juba üle poole sajandi, ei või Venemaa kuidagi soovida meile midagi halba. Kui Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütleb pressikonverentsil otsesõnu, et Soomel pole säärast erilist positsiooni, siis me lihtsalt katame oma kõrvad kätega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles