Juhtkiri: töötajate lohutus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa üllitatud publikatsioon.
Töötukassa üllitatud publikatsioon. Foto: Peeter Langovits

Paar nädalat tagasi avaldatud teise kvartali optimistlik töötuse statistika mõjub äsja avaldatud majandusprognoosi taustal kui silmamoondus. Kevadel, kui majanduses muutusid näitajad kehvemaks, oli Eestis vaid 27 000 töötut ja töötuse määr langenud 4 protsendini. Sellist asja pole Eestis aastaid nähtud.

Juba järgmiseks aastaks peaks aga töötute arv kasvama 43 000ni. Paljude Euroopa riikidega võrreldes ei ole töötuse kasv eriti hull, kuid Eesti regionaalseid erinevusi ja inimeste kehva majandusseisu arvestades võib see siiski kõva löögi anda. Näiteks tööandjate sõnul satuvad löögi alla just väiksemad ettevõtted ja äärealadel elavad inimesed.

Riik lohutab töötuks jääjaid siiski ühe õlekõrrega, mis võib päästa hullemast. Töötukassa headel aegadel kogutud priske reserv ulatub praeguseks juba 3 miljardi kroonini. Seega pole karta, et töötute read töötukassa mõne aastaga pankrotti viivad.

Kuid siiski peaks seniste prognooside liigne optimism ja muutunud tingimused riiki ettevaatlikuks tegema ja olema valmis võimalikeks tagasilöökideks. Näiteks ootavad ettevõtjad märksa suurema töötutearmee teket ja vaevalisemat tulevikku. Töötukassa aga tunnistas, et kuigi töötuse tase on madal, on praegune hüvitisesaajate arv võrreldav 4-5 aasta taguse ajaga, kui töötuse määr oli kaks korda kõrgem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles