Keerulised skandinaavia mehed

Sigrid Kõiv
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Jo Nesbø
«Soomus­süda»
Ilmunud 2008, eesti keeles 2014
573 lk, kirjastus Varrak
Raamat Jo Nesbø «Soomus­süda» Ilmunud 2008, eesti keeles 2014 573 lk, kirjastus Varrak Foto: Pm

Mu sugulane veetis aasta Rootsis ja ütles hiljem: «Neile pole politseid tarviski, nad kaebavad seal nii agaralt ise üksteise peale.» Jo Nesbø on küll norra kirjanik, kuid skandinaavialikus stiilis riikliku ettehoolduse eeldus paistab välja ka tema raamatutest: tihti peitub hirmsate tegude põhjus kauges minevikus, lapses, kelle hingevalu pole olnud kellegi asi. See motiiv kordub erinevate kirjanike erinevates raamatutes sellise sagedusega, et kui mõne loo lõpus selguks, et tapetud on tõepoolest vaid päranduse saamiseks, siis ahmiks lugeja jahmatusest õhku.

Aga see ongi skandinaavia krimikirjanduse eripära: äng rõhub ühtemoodi nii detektiivi, tunnistajaid kui ka kurjategijat. See on kahtlemata mõjusam Agatha ­Christie tegelaste käitumisest, kes peavad, kuigi veidi rusutult, kokteilipidu vaid mõni tund pärast pereliikme tapmist.

Jo Nesbø on eesti keeles hästi tuntud. Meil on temalt varem ilmunud hulk krimiromaane, viimati «Päästja», «Lumememm» ja nüüd «Soomussüda». Lugude ühine tegelane on detektiiv Harry Hole, kes pendeldab geniaalsuse ja allakäigu vahel. Põhjuseks on muidugimõista armastus ja pohmell. Parafraseerides Lev Tolstoid, võiks öelda, et armastus on kõigil ühesugune, pohmell aga igaühel erinev.  

Kuid minevik on olemas, see on ammendamatu nagu varaait ja segamini nagu kolikamber. Alati ja igaühel. Ja kellel pole, see on kahtlane isik. Seda meeles hoides on võimalik kirjanikuga üsna edukalt võidu joosta. Kirjanik jätab endale küll väikese edumaa, kuid tähelepanelikule lugejale on see pool lõbust – vihjeid on küllaga.

Jo Nesbø puhul on teine pool lõbust vähetuntud või lausa välja mõeldud, aga loo kulgu oluliselt komplitseerivad asjaolud. Kas keegi on kuulnud Leopoldi õunast? Aga metzneri tõugu koerast? Või sklerodermiast?

Ning muu maailm võib hinnata mehe naeratust ja häid maneere. Põhjamaades on nende tähendus vastupidine: valge naeratus varjab musti mõtted, elegantsed maneerid kurje kavatsusi ja abivalmidus saamahimu. See piirkondlik eripära reedab kurjategija juba enne lõppu, kuid kirjanik laseb sel juhtuda, et detektiivi valikute raskus mõrvalahenduse varju ei jääks.


Raamat

Jo Nesbø

«Soomus­süda»

Ilmunud 2008, eesti keeles 2014

573 lk, kirjastus Varrak

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles