Katariina Krjutškova: puhastus tuleb lõpuni viia

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katariina Krjutškova
Katariina Krjutškova Foto: Pm

Kui Reformierakond soovib oma muutumises veenev olla, tuleb neil teha suurpuhastus ka riigifirmade nõukogudes.

Reformierakond on varem silma paistnud selle poolest, et mehitab ametisse parteile lojaalseid liikmeid või suurrahastajaid. Eesti Lotot juhib endine partei peasekretär Heiki Kranich ning Eesti Posti nõukogu esimees on samuti 1999. aastal erakonna hämara rahastamisega seotud olnud Meelis Atonen.

Koguni kolme riigifirma nõukogusse kuulub Reformierakonna rahastamisskandaali üks võtmetegija Kalev Lillo. Sama skandaaliga on seotud ka Eesti Energia nõukogu liige Kalle Palling. Erinevates nõukogudes on esindatud oravapartei suurrahastajad Märt Vooglaid, Toomas Luman, Alar Tamming, Urmas Sõõrumaa ja Neinar Seli.

Samast patust pole puhas olnud ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Kaks parteid on aastaid püüdnud riigifirmades oma ülevõimu kehtestada ja seetõttu valitsevad nõukogudes pinged.

Teravalt torkab see silma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu puhul. Esmaspäeval kirjutas Postimees, kuidas Arengufondi rahastamisotsus sündis sisuliselt majandusminister Juhan Partsi käskkirjaga ning EASi nõukogu liikmed said sellest alles hiljem teada. Kui Parts teemat kommenteeris, väitis ta, et Kalev Lillo suguseid ei peagi minister kuulda võtma.

Partsi juttu võib tõlkida järgmiselt – võimuerakonnad on nõukogudesse määranud tentsikuid, kelle seisukohtadega ei peagi arvestama. Otsused tehakse pimedas ministeeriumikabinetis või partei tagatoas, ning sageli heade tuttavate või suurannetajate survel.

Seni on ministrid nõukogu liikmete vahetamise teemat vältinud. Võimalik, et nad ei tea veel isegi, kuidas kohad jagunevad. Teisalt võib-olla ei soovita avalikult öelda, et nad ei saa ustavaid parteilasi ja suurannetajaid uks­e taha jätta.

Uue valitsuse tulekuga puhastub peaaegu pool riigifirmade nõukogudest. Kuid ka Reformierakonna pool nõukogudes vajab puhastust. Muidu on oht, et võidurelvastumine jätkub. Kui Reformierakonna määratud liikmed jätkavad ringkäenduses jõuliselt oma huvide kaitsmist, peavad ka sotside nimetatud liikmed olema piisavalt ustavad, et sellele hulgakesi vastu seista.

Nõukogu liikme kohta on seni käsitletud nagu kaupa, mille eest ärimees erakonnale suure summa raha annab. See võib saada väljapäästmatuks «äriplaaniks» ka uue valitsuspartneri jaoks, kes ei saa eesseisvas kulukas valimisvõitluses alla jääda.  

Reformierakond on juba uuel kursil alustanud, kui kinnitas väliskaubandusministriks CO2 saastekvoodi eduka müüja Anne Sullingu. See sisendab lootust, et oravapartei paneb ka teistesse ametitesse rohkem spetsialiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles