Kross: härra Savisaar, ma olen Teiega nõus

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Eerik-Niiles Krossi sõnul on Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel hämmastav oskus luua konflikti läbi näilise ühtsussõnumi, kuid ta on nõus Savisaare väitega, et Eesti poliitikute ülesanne on anda kindlust kõigile Eesti inimestele.

Härra Savisaar, Teil on hämmastav oskus luua konflikti läbi näilise ühtsussõnumi. Pean silmas Teie äsjast avaldust, mis kandis pealkirja «Mitte keegi ei vaidlusta, et üheksa kümnest Krimmi kodanikust tegi valiku Venemaa kasuks».

Poliittehnoloogiad on tüütud ent efektiivsed. Seetõttu selgitan vastumeelselt Teie seekordse avalduse poliittehnoloogilist loogikat.

See avaldus on üsna labane lõks. Te esitate lihtsasti ümberlükatavaid ja provokatiivseid väiteid ning siis jõuate mõistlikele, koostööd ja üksmeelt toetavatele järeldustele. Teie kalkulatsioon on lihtne. Kui Te ütlete, et «keegi ei vaidlusta Krimmi referendumi tulemusi» ja «isegi kõige skeptilisemalt meelestatud vaatlejad on üksmeelsed, et üheksa kümnest Krimmi kodanikust tegi valiku Venemaa kasuks», siis Te ilmselt eeldate, et «Eesti rahvusradikaalid» kargavad Teile kõrri. Teie soov on luua mulje, et kui Te kutsute üles leidma «ühist nimetajat» ja «hoidma oma iseseisvust, tehes tööd heaolu riigi rajamise nimel ning tunnustades inimeste õigust omada «ainuõigest» erinevat maailmavaadet», siis kõik ülejäänud ründavad teid selle eest, sest «õhutavad häbitult pingeid» ja «lõhuvad usaldust riigi sees».

Loomulikult on Krimmi referendum ebaseaduslik ja Teie teate seda arvatavasti isegi paremini kui mina. See ei olegi antud juhul oluline ja see ei ole ilmselt küsimus, mille üle oleks Teiega mõtet vaielda, sest ilmselgelt ei ole tõe tuvastamine siin Teie eesmärk.

Härra Savisaar, ma olen Teiega nõus. Meie ülesanne täna on anda kõigile Eesti inimestele kindlust, et Eesti riik kaitseb neid ühtviisi ja minna edasi põhimõttel, et kodused pinged lahendame me omavahel ning ei vaja selleks välist sekkumist.

Ma usun, et täna on kõigi Eesti erakondade ülesanne näidata üles usaldust eriti meie venekeelsete inimeste suhtes ja sisendada neisse veendumust, et Eesti riik ja Eesti poliitikud suudavad teha vahet rahvuste ja välisriikide poliitika vahel. Keskerakonnal on arusaadavalt eriti suur vastutus meie venekeelse kogukonna ees ja ma loodan, et mõistate, et lühiajalise edu nimel kahtluste külvamine oma valijate ja Eesti riigi vahele kahjustab pikemas perspektiivis nii teie erakonda kui teie valijaid.

Ma ei tea, kust Te võtate väite, et eesti poliitikud käsitlevad 100 000 Eestis elavat mittekodanikku ja Vene Föderatsiooni kodanikku viienda kolonnina. Võimalik, et paremradikaalidelt on taolisi avaldusi olnud, ent minu teada on kõik Riigikogus esindatud erakonnad ja nende poliitikud selgelt öelnud, et Eesti riik hoiab, kaitseb ja austab kõiki oma kodanikke ja elanikke võrdselt. Muidugi on eesti ja vene kogukondade vahel probleeme ja muidugi peame neid rahulikult, sõbralikult ja mõistlikult arutama ja lahendama. Ent ma usun, et keegi ei vaidlusta, et üheksa või isegi üheksa koma üheksa Eesti elanikku kümnest on ammu teinud valiku Eesti kasuks.

Ma olen nõus kirjutama alla samadele lausetele, mida te oma pöördumises kasutasite: «Parim, mida me saame teha, on hoida oma iseseisvust, tehes tööd heaolu riigi rajamise nimel ning tunnustades inimeste õigust omada «ainuõigest» erinevat maailmavaadet. Vabadus ja heaolu on kindel kaitse lõhenemise vastu, ühine eesmärk aga ühendab kindlamalt kui ühine vaenlane.»

Ma olen kindel, et ühist vaenlast me Eesti pinnalt ei leia. Loodetavasti jääb see meil leidmata ka väljastpoolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles