Marti Aavik: KGB tõde

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marti Aavik
Marti Aavik Foto: SCANPIX

Putini Venemaa tungis sõjaväega teise riigi territooriumile ja liitis selle maa-ala vähem kui kolm nädalat hiljem tseremoniaalselt oma riigiga. Eile kell 13 Moskva aja järgi kirjutasid Putin ning ta Krimmi (ja eraldi Sevastopoli) marionetid alla paberile, millega Krimm ja Sevastopol võeti Venemaa Föderatsiooni subjektideks. Mängiti Nõukogude Liidu hümni ja karjuti «Rossija, Rossija». Meenus üks üliterase naljasaate «Kuklõ» osa, kus Putin rippus Spasski torni kella osuti küljes ja püüdis aega/ajalugu tagasi keerata – nii reageeris andekas vene rahvas esmalt sellele, kui Putin NLi hümni taastas. «Kuklõ» on ammugi kinni pandud ja talendid… Allaheitlikud ja ahned orjavad propagandat, aga viletsamini painduvad on surutud veebikülgedele, mida enamik Venemaa rahvast kunagi ei näe.

Kusjuures nüüd ei näe vist isegi need, kellel on arvutid ja internet, sest Kreml on alustanud jõulist interneti «pimendamist», nagu uudistest loen. Mul on Venemaa venelastest kahju ja mingil moel on mul kahju kõigist neist, kes elavad vabades riikides, aga arvavad siiski, et nende maade putiniseerimise järel jaguks neile armu rohkem kui praegu.

Putini kõnest. Üks KGB-mees, kelle organisatsioon ja riik on selle vägivallategudega kokkupuutunutele kurjuse võrdkuju, hakkab meile jutlustama inimeste ja rahvuste kaitsmisest! Neile appikutsetele «vastamata jätmine oleks olnud äraandmine», ütles Putin oma kõnes. Kes kutsus appi? Kiievis said võimule «natsionalistid, neonatsid, russofoobid, antisemiidid», kohe olevat «Bandera pärijad» võtnud kursi etnilisele puhastusele ja «kohe algasid repressioonid». Kus ja millised? Kas need «repressioonid», mida Venemaa propagandakanalid teadaolevalt on oma saadete jaoks lavastanud?

Krimmitatarlased on sealne põlisrahvas – enam kui 500 aastat mingil territooriumil elamist on oluline tunnus. Kohe kui ilmusid Putini «rohelised mehikesed», hakkasid meieni jõudma teated, et Krimmis märgistatakse tatarlaste kodusid. Miks? Me loeme sellest, et tatarlaste passe on ära võetud ja puruks rebitud, et nad ei saaks osaleda «referendumil», mille tulemused olid niikuinii fabritseeritud (korrektsemalt: referendumil puudusid usaldusväärsuse tunnused ja sõltumatuid vaatlejaid polnud). Krimmitatarlastel on 1944. aasta küüditamine selgelt meeles. Need inimesed kardavad Vene riiki ja õuduste kordumist. Üks eilne uudis rääkis sellest, et tatarlastel «palutakse» üldistes huvides vabastada mõned maatükid.

Ukraina ülemrabi, maailma juudikongressi asepresident Jakov Dov Bleich kirjeldas eelmisel nädalal pressikonverentsil ÜROs pikalt ja põhjalikult juutide olukorda Ukrainas ning seda, mis on juhtunud pärast Putini invasiooni algust Krimmis. Sünagoogi(de) sodimine jmt langeb ajaliselt kokku «roheliste mehikeste» ilmumisega. On enam kui usutav, et tegu on Venemaa initsieeritud provokatsioonidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles