Juhtkiri: Moskva viimne mask kukkus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähedased liitlased Gruusia riigipea Mihheil Saakašvili ja USA president George W. Bush.
Lähedased liitlased Gruusia riigipea Mihheil Saakašvili ja USA president George W. Bush. Foto: AFP / Scanpix

USA presidendi George W. Bushi kaua oodatud ja üleeile lõpuks saabunud jõuline avaldus Gruusia kohta ei lubanud nende Venemaa ohvriks langenud väiksele liitlasele sõjalist tuge. Ainult hunnikutega humanitaarabi. Tõsi, selle kohaletoimetamisega asusid tegelema Ühendriikide sõjalennukid ja merevägi.

Aga sellest piisas täiesti. Enne oma sõja puhkemist ameeriklasi Iraagis paari tuhande sõduriga aidanud Gruusia president Mihheil Saakašvili tunnistas, et polnud tolle hetkeni Washingtoni tegevusega rahul, kuid näeb, et nüüd on saabunud pöördepunkt.

Thbilisi reaktsioonist palju märkimisväärsem oli aga Moskvas puhkenud hüsteeria. Seni kivinäoliselt süütukest mängides osseetide ja abhaaside kaitsmisest rääkinud Vene diplomaatide tegelikud mõtted paljastas välisminister Sergei Lavrov. Enesevalitsuse kaotanuna heitis ta USA suunas dramaatilise noodi: «Vali – kas meie või nemad». See sobiks pigem peretülli kui rahvusvahelistesse suhetesse. Kinnistamaks pilti end tabanud tasakaalutushoost ja seni püüdlikult fassaadi taga hoitud id-ist nimetas Lavrov ka Gruusia demokraatlikult valitud valitsust USA eriprojektiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles