Mart Luik: talveunes au ja väärikus

Mart Luik
, vastutav väljaandja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik
Mart Luik Foto: Postimees

Kolm aastat tagasi jõulude eel lahvatas Eestis nn idarahaskandaal. Postimehes avaldatud Tuuli Kochi artiklitest sai avalikkus teada, et kaitsepolitsei nimetab Edgar Savisaart «mõjuagendiks» ja peab teda oma ettekandes riigijuhtidele «ohuks Eesti julgeolekule».

Vastuluureametnike andmetel oli Edgar Savisaar küsinud Moskvast suure summa raha, sealhulgas ka erakonna hüvanguks. Savisaare väitel küsiti aga raha ainult õigeusu kiriku ehitamiseks.

Sellest on nüüd möödas kolm talve ja nagu sügisesed kohalikud valimised näitasid, on enamikul valijatest idarahaskandaal ununenud. Üllataval moel soovib hoopis «mõjuagent» ise hämara peatüki uuesti avada ja kaebab Postimehe kohtusse.

Miks Savisaar alles nüüd advokaadi jutule läks? Kas see on nn poliitiline spin juhtimaks meie tähelepanu kõrvale mõnelt hoopis ebamugavamalt teemalt? Kas linnapea üritab hoida end pildil europarlamendi valimiste eel? Või ajastab seda protsessi juba riigikogu valimisteks?

Või loodetakse lihtsalt ajakirjanikke psühholoogiliselt «töödelda»?

Eeldatavalt saame siiski tulevikus teada, miks Keskerakonna juht selle sammu just nüüd astus.

Savisaare hagi on tegelikult suunatud nii artiklite autori Tuuli Kochi kui Postimehe vastu. Siin me peame hagejale pettumuse valmistama. Postimees kaitseb alati oma ajakirjanikke väliste rünnete eest ja autorit selle hagiga küll ei tasu hirmutada.

Kui linnapea sooviks sellest ettevõtmisest suuremat poliitilist show’d, siis tuleb samuti pettuda. Me vaidleme sel teemal pigem kohtusaalis.

Postimehel puudub pädevus otsustada, kas Edgar Savisaar on ohuks Eesti julgeolekule või mitte. Seetõttu on imelik nõuda meilt vastupidise kinnituse avaldamist.

Ajaleht on vahendanud vastuluureametnike hinnanguid. Kui oleks julgust, tuleks Savisaarel kohtusse kaevata kaitsepolitsei. Aga ajakirjanduse ründamine tundub pealtnäha lihtsam.

See pole Keskerakonna esimehel sugugi mitte esimene vägikaikavedu Postimehega, tõsi, enamasti need vaidlused kohtusse ei jõua. Ajakirjanikud teevad oma rasket tööd, et paljastada kõikvõimalikud nurjatused ja Eesti elu selle võrra paremaks teha. Mõnigi pihtasaanud poliitik üritab plekke oma pintsakureväärilt hoogsa liigutusega eemaldada. Nii kergelt see siiski ei käi...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles