Juhtkiri: suurest küsimärgist sai suur koalitsioon

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Läkski nii, nagu paljud vaatlejad pärast valimistulemuste selgumist ennustasid: kõigi raskuste ja eelarvamuste kiuste sünnib Saksamaal taas nn suur koalitsioon, laiapõhjaline võimuliit, mille moodustavad kristlikud demokraadid (CDU/CSU) Angela Merkeli juhtimisel ning sotsiaaldemokraadid (SPD). Läbirääkimised vältasid kuid ning polnud osalistele kerged, kuid tulemuseks võib siiski olla küllalt stabiilne valitsus – nii positiivsed kui negatiivsed kogemused koostööst aastatel 2005–2009 on ju suhteliselt värskelt meeles.

22. septembri parlamendivalimised tõid Merkeli partei tänavasse ühtaegu võidupeo ja samas püstitasid küsimärgi. Kantsleri juhitava CDU/CSU edu rivaalide ees oli tõepoolest mäekõrgune, kui saadi 41,5 protsenti valijate häältest. Nende senine liitlane, liberaalne FDP jäi aga paraku valimiskünnise alla. Kindlasti polnud ega ole paljud SPD ideed kristlikele demokraatidele kuigivõrd mokkamööda ning sotsidel omakorda on hingel 2009. aasta valimiskaotus, ent hoolimata sellest oli selge, et just neist saab kõige tõenäolisemalt valitsuspartner järgmisteks aastateks. Erilist valikut ju polnud, Merkeli jutuajamised rohelistega jäid päris ruttu soiku.

Suure koalitsiooni sündi toetas ühest küljest niisiis valijate võimas mandaat senisele kantslerile, kuid teisalt ka parema alternatiivi puudumine. Võimalik vasakjõudude liit SPD juhtimisel olnuks märkimisväärselt ebaturvalisem, sest – rohelised rohelisteks – vasakpartei Die Linke ühe partnerina oleks ettearvamatu valik. Tulevikus pole poliitilised manöövrid muidugi välistatud, ent praegu külvanuks signaalid läbirääkimiste nurjumisest CDU/CSUga rahutust nii Saksa ühiskonnas, euroalas kui finantsturgudel.

Just sellele asjaolule tuginesid küllap ka sajad tuhanded SPD liikmed, toetades erakonna sisehääletusel selgelt Merkeliga valitsusliitu astumist. SPD on teinud kahtlemata eduka partii. Lisaks mitmetele koalitsioonileppesse surutud olulistele punktidele võidakse nüüd uhkelt igal pool näidata, et mainitud sisehääletus polnud mingi kahtlase väärtusega eksperiment, vaid eeskujulik näide osalusdemokraatia edukast toimimisest.

Võib arvata, et täna ja homme (kui koalitsioonilepe allkirja saab ja valitsus ametivande annab) on Saksamaa uus koalitsioon kogu Euroopas tähtsaim kõneaine. SPD sisehääletuse tulemusi kajastati kõikjal hoolega. Valitsusliidu sünd tähendab stabiilsust Euroopa Liidu kandvale jõule, ühendusele endale ning sedakaudu kõigile liikmesriikidele, Eestile teiste seas. Pole kahtlust, et Saksa parem- ja vasakpoolsete abielust saab Euroopa tänavune jõululaul, mida mitmes pealinnas rahuldustundega ümisetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles