Jüri Saar: vaat, mis juhtus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme erakonna esindajatel oli eile läbirääkimistel päris suuri raskusi, et ühise laua taha ära mahtuda.
Kolme erakonna esindajatel oli eile läbirääkimistel päris suuri raskusi, et ühise laua taha ära mahtuda. Foto: Margus Ansu

Urmas suudab ikka üllatada, oli üks esimesi kommentaare, mis ma kuulsin uudise peale, et Reformierakond heidab IRLi üle parda, ei jätka koalitsioonikõnelusi. Mis sest, et esmaspäeval räägiti koostööst ja ühistest väärtustest. Nüüd peab Reform kõnelusi hoopis Keskerakonnaga, kel valimistulemuste järgi eriti palju lootust ei tundunud olevat, ja sotsiaaldemokraatidega, kelle tulemus näib suurte ootuste taustal hoopis põrumisena.

Kuigi Reformierakond sai volikogus 15 kohta ja võitis valimised, näis mitu päeva, et kaalukeeleks on pigem IRL oma 11 kohaga. Nendel oli justkui suurem vabadus valida, kellega käima hakata. Nemad nõudsid kampaania vahetust ja uuendusi, millest heal meelel olid valmis rääkima ka sotsid ja valimisliidud. Nende vastu ei võtnud sõna ei Vabakund ega Isamaaline Tartu Kodanik.

Läks aga nii, et IRLi Tartu juhatuses jäi ülekaalu seisukoht, et senist võimuliitu tuleb hoida ja seda on piirkonnajuht Peeter Laurson kaitsnud kõigi oma sõnavõttudega. «Meie mõlema programmis on asju, mida me tahame ära teha. Neid teemasid, mis peaksid välja jääma, ei paistnudki,» ütles Laurson esmaspäeval. Liit Reformierakonnaga tundus turvaline sadam, muud liidud ehk liiga kirevad ja seega nõrgad.

Samal ajal jätkas linnapeakandidaat Margus Tsahkna rääkimist vahetuse vajadusest ja sellest, kuidas ta peab läbirääkimisi koalitsiooni loomiseks, kus tema oleks linnapea. Seda mõtet oli intervjuudes Postimehele ja teistelegi, oli Facebooki kandes. Seda mõtet toetas veel Isamaalise Tartu Kodaniku kohaliku liidri Imre Mürgi teisipäeval läkitatud mõneti koomiline pressiteade: kolm kohta saanud valimisliit kutsus üles moodustama laiapõhjalist koalitsiooni, kus ei oleks Reformierakonda.

Reformierakond oli just vaadanud ITK kui tõenäolise abijõu poole liidus IRLiga. Nüüd oli ka sellel kriips peal. Vabakund oli varakult teatanud, et Reformierakond saab neilt korvi.

Reformierakonnal sai nii mõõt täis. Juhatus ja volikogu fraktsioon otsustasid valida uued partnerid. Veelgi enam – veel kolm päeva pärast valimisi polnud keegi ametlike läbirääkimiste alustamiseks ettepanekut teinud, nüüd hakkas oravatel kutsumisega kiire. Et keegi enne neid kõnelusi ei alustaks.

Olgu öeldud, et sotsid lõõpisid kolmapäeval, et kuna keegi teine läbirääkimiste kutset ei esita, peaks ise initsiatiivi haarama.

Nii on tekkinud olukord, kus justkui parimal positsioonil IRL on üldse auti mängitud. Nende võimalus uuesti võimule pürgida sõltub sellest, kuidas sujuvad uue kolmikliidu kõnelused.

Varastes kommentaarides on öeldud, et ilmselt kujunevad need raskeks. Kuid Keskerakonnal ja juba 16 aastat opositsioonis istunud sotsidel veel eriti on soov linna valitsemises osaleda. Ja nagu linnapea Kruuse ütles: «Me ei tööta selle nimel, et läbirääkimistega kraavi minna, töötame selle nimel, et leida ühisosa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles