Isa tahab muutuda naiseks ja poeg koeraks

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Lugesin kireva sugupuuga juudist Argentiina kirjamehe raamatu läbi ja sain taas kinnitust, et a) Tänapäeva sari „Punane raamat“ on üsna lollikindel valik b) Lõuna-Ameerika kirjanikes on tihtilugu midagi kohutavalt köitvat.

Ilmselt on see oskus äärmise kergusega käsitleda raskeid teemasid. Ei tahaks üldistada, aga Euroopa autorid on tihti hirmus sünged ja raskekoelised. Birmajer treib valmis aga portsu lühijutte, mille läbivad teemaks on abielurikkumine, ning hoolimata teema tõsidusest (see kergemeelsus ajab ju perekondi laiali ja laste elu!), on novellikogu helge, positiivne ja isuäratav nagu äsjavalminud keeks. Kirsiks tordil on õige natuke (näpuotsatäis) maagilist realismi.

Ma ei ütle, et „Abielumeeste lood“ paneb traditsiooniliste väärtustega inimeste moraalikompassi sihitult pöörlema. Kaugel sellest. Ent säärane autoripoolne iseenesest mõistetav suhtumine ja hinnangutevaba käsitlusviis võimaldab nautida eelkõige teose kirjanduslikku poolt ning ei sunni reeturlike kirjanduskangelaste suhtes negatiivselt meelestuma.

17 klassikalist novelli (sellist, kus autor annab lõpupuändiga lugejale mõnusa intellektuaalse nätaka ja sunnib tihti lugu teise pilguga uuesti üle vaatama) on küllalt eripalgelised (ka kunstilise väärtuse mõttes), kuid mõnusa fantaasiarikkusega paberile pandud lood moodustavad siiski läbi siduva kõrvalhüppe-teema korraliku terviku.

Saatuseirooniana on parim lühijutt „Vastav otsus“ – ainus 17-st, kus abielurikkumise osast on sisuliselt täielikult mööda mindud, seda võib vaid aimata. Tolles loos püstitatud dilemma on väga aktuaalne nii tänases Eestis kui ka mujal Euroopas, kus keegi täpselt ei tea, kuhu tolerantsijoon maha vedada. Kui 17aastane poiss kuuleb, et ta homoseksuaalsusele kalduv isa tahab ennast lasta naiseks lõigata, esitab ta ultimaatumi – hüva, paps, kui sinust saab naine, siis minust saab koer!

Kuidas osav jutumeister Birmajer, kelle soontes voolab leedu, rumeenia, poola ja süüria verd, sedavõrd groteskseks pööratud süžeega edasi toimetab, loe juba ise!

Salme Lehmake

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles