Savisaare avalik kiri Ilvesele: teie palaganiga me ei võistle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar saatis linna rahastatavaid parteiüritusi kritiseerinud president Toomas Hendrik Ilvesele täna avaliku kirja, kus märkis, et samalaadseid üritusi on korraldanud nii Ilves kui peaminister Andrus Ansip. Postimees avaldab Savisaare kirja täismahus.

Ilves ja Ansip on kritiseerinud Tallinna linnavalitsust, et me kolm aastat Ülemiste liiklussõlme ehitusel tehtud töö tähistamiseks peo korraldasime. Ristmiku avamist on nimetatud palaganiks ja meedias on ägedasti selle kohta emotsioone üles köetud.

Muidugi tahaksid parempoolsed erakonnad, neid toetav president ning ajakirjandus kuni valimiste päevani rääkida ühe ristmiku avamisest Tallinnas, selle asemel, et tunnistada, et neil pole midagi öelda küsimustes, mis on inimestele tegelikult olulised – töökohad, palgad ja hinnad. Postimees kirjutas: «Tallinnas peeti maha sürrealistlik ja hullumeelne poliitpäev rindade, laulu ja Ülemiste vanakesega.»

Seda kõike lugedes kangastus mulle, kuidas 2011. aasta jaanuari esimestel tundidel, vahetult enne parlamendivalimisi, korraldati Reformierakonna ja tema liitlaste eestvõttel suurejooneline pidu linna esindusväljakul. Kõigepealt lammutati osake rahvusooper Estonia fassaadist ja ehitati seina sisse sularahaautomaat, kust Ansip sai välja võtta esimesed eurod. Seina lõhkumist muinsuskaitsega isegi ei kooskõlastatud. Samuti pandi Estonia teatri kõrvale suure kraana otsa rippuma «ufo», mille sees oli tulnukas, kes Eesti inimesi tähtsa ajaloolise sündmuse puhul õnnitles.

Idee autor olevat olnud Teie lähedane sõber Jaanus Rohumaa, kes kuuldavasti oli stsenaariumi eest Kadriorus korduvalt kiita saanud. Ja miks ka mitte. Taevas sähvisid laserkiired ja õnnitleti kõiki kohaletulnuid. Isegi tookord küsisid mõned julgemad inimesed, et kas tõesti peab nüüd sellepärast Estonia teatri seina lõhkuma, et Ansip saaks sealt oma eurod välja võtta. Pärast üritust müüriti aga sein kähku kinni, mis kinnitas veel kord, et kõik oli tehtud ainult selle pärast, et riigijuhtide reitingut vahetult enne parlamendivalimisi tõsta.

Mõeldes sellele kõigele, ei olnud Ülemiste liiklussõlme avamises midagi uut ega enneolematut. Eks me kõik peame õppima parimatelt! Muidugi ei olnud meil kasutada 11,2 miljonit krooni, mis oli presidendi ja valitusjuhi käsutuses show lavastamiseks uuele rahaühikule ülemineku puhul ning üleriigilisele kampaaniale «Euro hinda ei tõsta». Tallinnal oli ainult 30 000 eurot, aga eks me püüdsime sellegagi hakkama saada.

Pealegi ei olnud me esimesed ega viimased, kes Ilveselt-Ansipilt eeskuju püüdsid võtta. Iga uue silla avamine Emajõel on olnud pompöössem kui üritus Ülemiste liiklussõlmes. Tartu loodusmajale tehti isegi kaks avamist, et ei oleks ainult pidu, vaid ikka pidustused. Kuressaare terviseraja kasutamisloa tõi linnavalitsuse poolt kohale pilvedest laskunud langevarjur.

Härra president, kas nüüd on küll või pean ma seda loetelu jätkama? Räägime ka Tartu kallihinnalisest öölaulupeost, Ärma talu suurejoonelistest pidudest ja Võru uuele autosillale nurgakivi paneku üritusest.

Mulle kinnitati, et isegi Räpina sadama avamine läks 6. oktoobril maksma rohkem kui sellest kordades suurema Ülemiste liiklussõlme üritus. Räpinas esinesid Urmas Klaas, Meelis Mälberg ja Teet Helm. Pakkuge välja, härra president, kes kolmest nimetatust ei ole Reformierakonna liige.

Muide, kas Te ikka teate, et Tallinna halduskohus jättis rahuldamata Teie sõbra Krossi kaebuse, milles ta taotles Tallinna linna teavituskampaania ehk telereklaamide «Tallinn aitab» tunnistamist õigusvastaseks?

Nende valimiste põhiküsimuseks pole korruptsioon ega palagan. Meie inimestele on tähtsad hinnad, palgad ja töökohad, mis võimaldaks toimetulekut kodumaal. Tallinna elanike arv kasvab ja siin saavad inimesed hakkama, näiteks Teile tuttaval Mulgimaal aga langeb elanike arv drastiliselt - rahvas liigub Tallinna ja Soome.

Kui Teile läheb tõesti korda Mulgimaa ja terve Eesti rahva saatus, siis palun küsige vabariigi valitsuselt, miks Eesti omavalitsuste osakaal avalikus eelarves on kordades madalam Põhjamaadest. Selles küsimuses võite nii nagu kõik varasemadki Eesti riigipead arvestada Tallinna toetusega. Eesti tugevaima omavalitsuse tasalülitamisega nõrgestataks aga veelgi ka kõiki teisi, sealhulgas Mulgimaa omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles