Postimehe valimisstuudio prognoosis lähenevate valimiste tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe valimisstuudio 4. oktoobril.
Postimehe valimisstuudio 4. oktoobril. Foto: Toomas Huik / Postimees

Reedel toimunud Postimehe valimisstuudios otsiti otse-eetris vastust küsimustele, kes ja kui ülekaalukalt võidab valimised ning mis peamine, mille põhjal seda ennustada.

Kahe nädala ja kahe päeva pärast toimuvate valimiste tulemusi prognoosisid Eesti Loto juhatuse esimees Heiki Kranich, kirjanik Andrus Kivirähk, Turu-uuringute ASi juhataja Tõnis Stamberg ning ajakirjanikud Argo Ideon ja Urve Eslas.

Kui eelmistel, 2009. aasta kohalikel valimistel osales Tallinnas 65,7 protsenti valijatest, siis nüüdseks valimisosaluseks prognoosis Stamberg 55, Kranich 57 ning Kivirähk ja Ideon 60 protsenti.

Kranich ennustas, et Keskerakond saab pealinnas 46, Reformierakond 17, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 16 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 15 protsenti häältest. Kivirähk pakkus 40-protsendilist tulemust Keskerakonnale ning leidis, et IRL, SDE ja Vaba Tallinna Kodanik võiksid koguda igaüks 20 protsenti häältest.

Stamberg arvas, et Keskerakonna valimistulemus jääb vahemikku 52-55 protsenti, IRLi häältesaagiks kujuneb 20, Reformierakonnal 15, SDE-l 10 ja Vabal Tallinna Kodanikul viis protsenti. Künnisele jõudmist ennustas valimisliidule ka Ideon, kes Keskerakonnale pakkus 50-, Reformierakonnale ja IRLile 15-, SDE-le 13 ning Konservatiivsele Rahvaerakonnale kaheprotsendilist tulemust.

Eelmistel valimistel sai Keskerakond Tallinnas 53,5, Reformierakond 16,6, IRL 15,4, SDE 9,8 ning Eestimaa Rohelised 2,1 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles