Anneli Ammas: ajaloota omavalitsused

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Ammas
Anneli Ammas Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Kohalikel omavalitsustel pole ajalugu, vähemalt ei leia valdade ja linnade kodulehekülgedelt vähimatki märget selle kohta, kes on olnud need inimesed, kes omavalitsuse tekkimisest alates 1990. aastate alguses on langetanud kohalikku elu puudutavaid otsuseid.

Seal on kirjas vaid need, kes just praegu, sel valitsusperioodil vallamajas või linnavalitsuses askeldavad. Iga uute – nüüd juba seitsmendate – valimiste järel eelmise kohaliku valitsuse ja volikogu liikmete nimed kustutatakse ning asendatakse uute võimumeeste ja -naistega. Umbes nii, et mooramehed on oma töö teinud ja meeles me neid ei pea. Tagantjärele ei ole nii võimalik kedagi kiita ega laita ja hetkevalitsejatega võrrelda.

Kui vaadata esmaspäevases Postimehes ilmunud pikaajaliste valla- ja linnajuhtide tabeli pikkust – 73 nime, kellele tuleb täpsustuseks lisada veel üks, välja oli jäänud 20 aastat Kambja valda juhtinud Ivar Tedrema –, võib vähemalt nende 74 omavalitsuse osas ajaloo unustamist mõista. Ajalugu ongi konkreetne mees või naine. Pukis püsinud vallavanema või linnapea asjus on ajaloo puudumine arusaadav, aga vähemalt volikogudes on aastakümnete jooksul muudatusi toimunud ja neid oleks hea kas või enne valimisi meelde tuletada.

Võimalik, et niisugune pisiasi nagu omavalitsejate ajalugu on jäänud lihtsalt kahe silma vahele, kui internetis kodulehti looma hakati. Aga võimalik, et vähemalt neis omavalitsustes, kus valitsejad on tihemini või harvemini vahetunud, ei tahetagi mäletada, kes enne olnud ja ehk isegi midagi tõesti suurt ja kasulikku korda saatnud.

Võimalik, et 15 aastat tagasi tundus, et kõik on nagunii meeles ja mis sest ikka kusagile tervikuna kirja panna. Aga ajalugu jookseb kiirelt, uued inimesed suureks kasvanud ning ehk isegi ka kõige väiksemas vallas on lisandunud uusi inimesi, kes ei saagi mäletada, mis või kes seal varem oli.

Kuigi põhimõtteliselt on võim ka kohapeal rahvaasemike ehk volikogu käes, on sinna kuulujad vähe pildi peal ka hetkeolukorda tutvustades. Muidugi on kirjas volikogu liikmete nimekiri, ka esimees, aseesimehed, komisjonid ja nende juhid, aga kes millises valimisliidu või erakonna nimekirjas volikokku pääses või kellest koalitsioon koosneb, seda infot annab tikutulega taga otsida. Tõsi, lisaks suurtele linnadele on muidugi ka väiksemate omavalitsuste puhul erandeid ja tõesti saab aimu, kes hetkel valitseb. Aga need on tõesti erandid.

Praegu on muidugi kiire aeg enne valimisi, aga pärast oktoobrit võiks ajalootöö lõpuks ette võtta. Kui vallamaja või linnavalitsuse töötajate aega ei raatsi sellele kulutada, siis leidub igal pool mõni endine või praegune kohalik poliitik, kellele kodulooline paberdokumentides ja arvutifailides uurimine pakuks nostalgilist rõõmu.

Pole ju mõtet häbeneda, mis tehtud ja kes teinud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles